El grup parlamentari interpel.larà al Govern sobre les polítiques per lluitar contra la bombolla del lloguer

Catalunya en Comu-Podem (CatECP) ha anunciat avui en roda de premsa que exigirà explicacions sobre les mesures que està engegant la Generalitat per lluitar contra l’emergència de l’habitatge. La diputada Susanna Segovia ha assegurat que és urgent que el Govern doni explicacions sobre “les polítiques que pensa impulsar per donar resposta a la situació d’extrema vulnerabilitat que viuen moltes famílies respecte a la seva llar” i ha demanat que s’asseguri que “les promocions noves que es construeixin a municipis d’alta demanda habitacional reservin un 30% dels habitatges a un preu assequible”.

Segovia ha avançat que el seu grup demanarà a la Generalitat que “es posicioni i exigeixi” al Govern de Madrid la reforma la LAU per incrementar la durada dels contractes “com a mínim” de 3 a 5 anys i perquè s’estableixi una “pròrroga automàtica de 5 anys”, obligatòria en cas que el propietari sigui una entitat jurídica i sempre que l’inquilí estigui al corrent de pagament. També ha demanat que es “reguli i es limiti” l’augment abusiu del preu del lloguer entre contractes. D’altra banda, ha emplaçat el Govern a augmentar la inversió en polítiques d’habitatge i que en 10 anys es passi del 0’2% del PIB actual al 1’5%.

A la interpel·lació, el grup parlamentari de CatECP també preguntarà al Govern, segons ha anunciat Segovia, sobre “mesures concretes que estan en mans de la Generalitat” i ha demanat que “es deixin de posar excuses”. En aquest sentit, la diputada ha contraposat la inversió de l’Ajuntament Barcelona, de 100 euros per habitant, a la de la Generalitat, que només inverteix 23. “Cal un Pacte Nacional pel Dret a l’Habitatge que superi la lògica de partits i plantegi un escenari de modificació estructural de les polítiques públiques”, ha afirmat. Com a mesura concreta, també ha demanat inversió de la Generalitat en el programa d’Allotjaments Provisionals de Proximitat, APROP, que està implementant l’Ajuntament de Barcelona.

Sobre la mort d’un home ahir a Cornellà que anava a ser desnonat, Segovia ha afirmat que es tracta de “morts evitables” i ha recordat que l’Ajuntament havia redactat “fins a tres informes de vulnerabilitat”. La portaveu d’habitatge ha assegurat que “no podem tenir unes institucions judicials que ignorin la situació de vulnerabilitat i posin els interessos dels fons voltors per davant de les persones”.

Per la seva banda, el diputat de CatECP David Cid ha valorat l’anunci del Govern sobre la creació de línies de crèdit toves per fomentar el lloguer social. Cid l’ha qualificat “de primer pas tímid” que “respon a l’evidencia que no hi ha una aposta clara per les polítiques socials d’habitatge” i a la pressió social “per aturar la subhasta d’immobles”.