La diputada Marta Ribas lamenta que només s’han concedit 1.000 noves rendes garantides de les 61.000 sol·licituds

La diputada de Catalunya en Comú Podem, Marta Ribas, ha denunciat avui al Ple del Parlament que s’està “pervertint” el sentit de la Llei de la Renda Garantida de Ciutadania fent-ne “una aplicació restrictiva”, i que com a conseqüència d’això “hi ha col·lectius que estan quedant fora de la prestació i no haurien de quedar-hi”. “Gent sense sostre, dones víctimes de violència masclista que requereixen de suport per refer la vida, joves ex tutelats, unitats familiars múltiples en un mateix habitatge…”, ha enumerat.

En aquest sentit, Ribas ha lamentat que només s’han concedit 1.000 noves rendes garantides de les 61.000 sol·licituds fetes des de que el passat 15 de setembre es va aprovar la llei al Parlament. La diputada ha recordat que la llei va ser aprovada per unanimitat a la cambra catalana i amb un “amplíssim suport ciutadà”. “Set mesos i mig després de l’inici del seu desplegament, les informacions existents sobre la seva implementació són molt preocupants”, ha advertit, i ha apuntat al “desgavell en la gestió”, “molts silencis o respostes poc argumentades als sol·licitants” i una “opacitat preocupant”.

“Estan ajustant l’aplicació de la llei a la partida pressupostària que tenien per a la Renda Garantida, quan la llei regula un nou dret subjectiu no condicionat a disponibilitat pressupostària. Estan capgirant el sentit de la llei”, ha criticat Ribas, que ha alertat que “no ens podem permetre no donar resposta a les situacions de vulnerabilitat de gent que, si abandonem, caurà cada cop en més risc d’exclusió social”.

La proposta de resolució ha estat aprovada pel ple del Parlament, que ha instat així a “l’estructura política que continua gestionat, en funcions, el departament de Treball, Afers Socials i Família, o als responsables polítics que correspongui respondre per ells” a abonar “immediatament” totes les prestacions per RGC que es troben en situació de silenci administratiu positiu, facilitar en el termini de 15 dies tota la informació de seguiment sobre el desplegament que s’està fent de la Llei de la RGC, i millorar l’atenció als sol·licitants, entre d’altres qüestions.