La diputada Yolanda López denuncia que malgrat l’augment de la rendibilitat del sector hoteler les cambreres de pis continuen cobrant 2’5 euros per habitació

La diputada de Catalunya en Comú Yolanda López ha emplaçat avui el Govern de la Generalitat a establir mecanismes de penalització a les empreses del sector turístic que vulnerin drets laborals dels seus treballadors i treballadores. López ha denunciat que mentre la rendibilitat del parc hoteler a Catalunya ha crescut un 49’7% els darrers deu anys, les cambreres de pis continuen cobrant 2’5 euros per habitació.

La diputada ha alertat de les conseqüències negatives que pels treballadors i treballadores del sector turístic han comportat les externalitzacions al sector, amb la proliferació d’“empreses pantalla creades amb l’objectiu de reduir costos que han arribat a suposar un estalvi de més del 45% a través d’una cessió il·legal de les treballadores”. Entre les conseqüències negatives de les externalitzacions està una disminució dels salaris d’entre el 30% i el 40%, l’increment de la càrrega laboral, i un augment dels problemes de salut que han comportat fins i tot que “la majoria” de les cambreres de pis “auto consumeixin fàrmacs per a poder seguir treballant”.

López ha reclamat al conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir El Homrani, que la Generalitat treballi per prohibir les externalitzacions al sector i acabar així amb el “dumping social” i que exigeixi respecte pels convenis laborals. A mes, li ha exigit que es comprometi a construir un model de turisme i treball “respectuós amb els ciutadans i amb els i les treballadores”, i a posar mesures per a fer complir la llei de riscos laborals. “Posin mesures i exigeixin a tots els actors econòmics que no siguin motor de desigualtat sinó d’equitat i progrés”, ha demanat.