La portaveu del grup, Susanna Segovia, afirma que aquesta serà una de les “línies vermelles” que plantejaran els Comuns

La portaveu de Catalunya en Comú Podem, Susanna Segovia, ha reclamat avui al Govern d’ERC i Junts per Catalunya que prioritzi la lluita contra la violència masclista als propers pressupostos, i ha anunciat que aquesta serà una de les “línies vermelles” que plantejarà el seu grup a la negociació dels comptes. Per això, ha demanat “accions immediates i determinants” per posar fi a la violència masclista, i ha avisat que per a això cal “sobretot pressupost”.

La diputada ha alertat que la meitat de les dones catalanes declaraven el 2016 haver patit violència masclista al llarg de la seva vida, que l’any passat hi va haver 23.000 denúncies i que cada dia a Catalunya hi ha 46 afectades per les violències masclistes.

Segovia ha denunciat que el desenvolupament de la Llei 5/2008, del dret de les dones a eradicar la violència masclista “no ha estat una prioritat” pel Govern, ja que l’ha deixat “sense pressupost ni infraestructures per a la seva aplicació real, efectiva i equilibrada a tot el territori”. “Com tampoc ho ha estat l’Institut Català de les Dones, que va passar de 12 milions de pressupost el 2010 a 8 milions el 2018”, ha afegit.

Segovia ha qualificat “d’alarmant” que l’últim pla contra les violències masclistes fos el del 2012-2015. “En aquests tres anys que hem estat sense full de ruta hi ha hagut 22 dones assassinades i 42.721 denúncies en l’àmbit familiar i de la parella”, ha advertit. Sobre la proposta per al període 2018-2021, ha criticat que s’ha fet “sense participació real de les entitats i sense un pressupost a l’altura”.

La portaveu dels comuns ha lamentat la manca de desenvolupament d’alguns dels preceptes rellevants de la llei, com ara la formació de professionals, mitjans suficients per a preveure alternatives habitacional per les víctimes, o la detecció i actuació en casos de mutilació genital femenina i matrimonis forçats. A més, ha instat a incorporar “la gran absent de la llei: la violència institucional”. “Demanem a les dones que actuïn però quan ho fan no tenen acompanyament. Estan soles”, ha dit.

“També és violència institucional que no hi hagi prou professionals per atendre les víctimes”, ha dit. “No podem fer front a una societat profundament patriarcal només amb compromisos verbals. Calen polítiques efectives, recursos econòmics i professionals suficients i en bones condicions de treball”, ha afegit.

Segovia ha recordat que el proper diumenge 25 de novembre “milers de persones” sortiran al carrer a demanar la fi de la violència masclista: “Un cop més, el moviment feminista ens cridarà, cridarem, des del carrer que no ens poden matar, i que no passi res”, ha conclòs.