El grup impulsarà una reforma del reglament del Parlament per garantir la paritat a la Mesa i la creació d’una comissió d’estudi sobre les cures

“Ha passat una setmana de les mobilitzacions històriques del 8M i no s’hi ha donat cap resposta política”, ha expressat avui la diputada de Catalunya en Comú Podem Susanna Segovia, que ha llançat dues “exigències” als partits que negocien la formació de Govern: la conformació d’un Govern paritari i la creació d’una conselleria de Feminismes. A més, el grup parlamentari impulsarà una reforma del reglament del Parlament per garantir la paritat a la Mesa i plantejarà la creació d’una comissió d’estudi sobre les cures.

Segovia ha reclamat a Junts per Catalunya i Esquerra Republicana “un govern paritari no només en l’àmbit de conselleries, sinó també de secretaries i direccions generals”. “Hi ha moltes dones molt capaces per fer les tasques de govern igual o millor que els seus companys de partit, no pot ser que es digui que és més fàcil inaugurar auditoris que trobar dones”, ha afirmat la diputada.

Així mateix, ha subratllat que “si realment volem recollir el guant del 8M hem de dotar al Govern de l’espai i la governança per fer-ho”, i per això ha reivindicat la creació d’una “Conselleria de Feminismes i Diversitat Sexual i de Gènere” que garanteixi els “recursos” suficients. “No pot ser que la llei d’igualtat i la llei contra la LGTBFòbia no s’hagin desenvolupat en condicions perquè no hi ha hagut els recursos per fer-ho”, ha posat com a exemple.

Paritat a la Mesa del Parlament

La portaveu adjunta de CatECP, Marta Ribas, ha detallat les dues propostes parlamentàries: “Una modificació del reglament per garantir que els òrgans de govern del Parlament seran paritaris”, i una comissió d’estudi sobre les cures que abordi “tots aquells treballs invisibilitzats que fan sobretot les dones, que fan funcionar l’economia però que l’economia no té en compte”.

Ribas ha denunciat que el Parlament “incompleix flagrantment la llei d’igualtat” en la configuració actual de la seva Mesa i ha plantejat que la reforma del reglament estableixi que hi ha d’haver “com a mínim una vicepresidència i dues secretàries”. “El propi sistema de votació de la Mesa ho ha de garantir”, ha insistit.

La comissió d’estudi sobre les cures, ha detallat, hauria de servir per impulsar polítiques públiques que millorin les l’atenció a infants, persones grans i dependents, millorar les condicions professionals i de salut de les persones que exerceixen aquestes tasques, repartir millor la feina de les cures entre homes i dones o “convertir en ocupació digna això que avui no es considera treball”.

Rebaixa de les taxes universitàries

D’altra banda, la portaveu adjunta de CatECP ha insistit en la necessitat de tenir “un Govern efectiu el més aviat possible” per poder atendre qüestions urgents com les demandes expressades avui pels estudiants universitaris per reduir un 30% les taxes. “No pot ser que no hi hagi un govern que estigui donant resposta als estudiants que avui estan als carrers reclamant una rebaixa del 30, una rebaixa que va aprovar el Parlament i que la proposta d’acord de Govern entre JxCat i ERC no contempla”, ha dit.