La diputada Susanna Segovia pregunta si aquesta problemàtica s’ha situat com a “prioritat” a les reunions bilaterals amb l’Estat i reclama transparència en les dades d’acollida per part de la Generalitat

El grup parlamentari de Catalunya en Comú Podem, a través de la seva diputada Susanna Segovia, ha reclamat avui al Secretari d’Igualtat, Migracions i Ciutadania, Oriol Amorós, que acabi amb la “manca de concreció i de resposta efectiva” en l’atenció a les persones migrants i refugiades, i ha exigit saber “quan i com” pensa “quan i com” aplicarà el Pla de Treball per a la millora de les condicions de vida de migrants i refugiats a Catalunya. “Ens sembla una declaració d’intencions però costa dimensionar el seu grau d’avenç”, ha dit la Segovia.

La diputada ha recordat que al mes d’abril una trentena de migrants i refugiats, amb el suport de fins a 400 entitats, van iniciar una tancada a l’antiga Escola Massana de Barcelona, que encara es manté. Una acció amb la que denunciaven la “violència masclista” i des de la qual “exigien els seus drets”, ha dit Segovia. La diputada ha reconegut que ja s’està treballant amb aquestes persones “i ens felicitem per això”, però també ha apuntat “que encara queden per resoldre temes urgents que no poden esperar perquè afecten a persones que viuen una situació d’extrema vulnerabilitat.

Segovia ha demanat informació a Amorós sobre la qüestió de les persones que es troben en irregularitat administrativa, i ha preguntat si l’Executiu català ha situat com una “prioritat” aquesta qüestió en els acords bilaterals. “Quantes reunions hi ha hagut fins ara entre el Govern de la Generalitat i el Govern de l’Estat on aquest tema hagi estat posat com una prioritat pel Govern de Catalunya?”, ha preguntat.

La diputada dels comuns també ha tractat la qüestió dels plans d’ocupació en relació a les persones migrants i refugiades. Segovia ha constatat que si bé “l’any passat es va parlar de posar en marxa 120 plans d’ocupació”, en la seva compareixença Oriol Amorós n’ha parlat de 80. Segovia ha remarcat que l’Ajuntament de Barcelona ja n’ha posat en marxa 130 tot i no ser una administració que no té les competències “però té voluntat política”.

Finalment també la diputada ha preguntat pels informes positius d’arrelament social, critiant que el Secretari apostés per no fer-los perquè tenen validesa política i no jurídica. Segovia ha criticat aquest posicionament assegurant que en cap cas una validesa política “resta pes a la validesa jurídica” i ha recordat que a Barcelona s’ha impulsat un carnet de ciutadania “que en cap cas ha restat validesa jurídica a altres documents”. “Tenir aquest paper és fonamental per la vida de moltes persones”, ha sentenciat Segovia.