L’alcaldessa diu que és “inacceptable” plantejar canvis a un text que ha tirat endavant al plenari municipal amb tots els avals pertinents i amb un consens ampli que inclou els partits del Govern català

Aquest matí s’ha ajornat la reunió de la Subcomissió d’Urbanisme de Barcelona on s’havia d’aprovar definitivament el text, i Colau ha instat el conseller Damià Calvet a una reunió immediata per poder aprovar-lo com a màxim el 5 de desembre

Des que el plenari va donar l’últim vistiplau a la mesura, l’Ajuntament ha rebut 234 sol•licituds de llicència d’obra major i 157 certificats d’aprofitament urbanístic: “Només el retard ja està perjudicant la ciutat; són ocasions perdudes per aplicar el 30% i no ens ho podem permetre”

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha exigit aquest dimecres a la Generalitat de Catalunya que aprovi definitivament la mesura que obliga els promotors a destinar a habitatge de protecció pública un 30% dels pisos nous que construeixin. En roda de premsa i acompanyada de la tinenta d’alcaldia Janet Sanz, ho ha dit després que al matí s’hagi ajornat la reunió de la Subcomissió d’Urbanisme de Barcelona, òrgan depenent de la Generalitat, on s’havia de donar l’últim vistiplau tècnic al text per tal que entrés en vigor.

La mesura, una Modificació de Pla general Metropolità (MPGM), va aprovar-se provisionalment –l’últim tràmit municipal– al plenari municipal del mes de setembre i estava a l’espera de veure la llum verda definitiva avui mateix. No obstant, l’alcaldessa ha explicat que en les últimes hores el Departament de Territori i Sostenibilitat ha fet arribar dubtes sobre el text i ha plantejat canvis, fet que ha sorprès tant al Govern municipal com les entitats socials promotores de l’eina.

“No entenem què està passant ni quin és el missatge de la Generalitat amb aquest retard i amb la proposta de rebaixa del text. No ens sembla ni assumible ni plantejable”, ha afirmat l’alcaldessa, que ha recordat que l’MPGM ha tirat endavant a l’Ajuntament amb tots els avals jurídics i econòmics pertinents i amb un consens ampli que inclou els partits del Govern català. “És inacceptable”, ha insistit Colau.

Per això, ha instat el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, a celebrar una reunió immediata a nivell polític a l’Ajuntament en els propers dies. I ha marcat com a data límit per aprovar la mesura el 5 de desembre, quan està prevista la propera reunió de la Subcomissió d’Urbanisme de Barcelona.

“No volem un 30% formal; el volem real perquè volem que el veïnat es pugui quedar a viure a la ciutat i no sigui expulsat per culpa de l’especulació”, ha refermat l’alcaldessa. Per això, ha insistit que fa falta superar com més aviat millor l’últim tràmit tècnic perquè l’MGPM entri en vigor. “La Subcomissió no és un lloc per opinar sobre la mesura sinó per validar definitivament un text que ha passat tots els tràmits”, ha reblat.

Per posar de manifest la urgència d’aquest últim vistiplau, Colau ha explicat que des de l’aprovació provisional del text al plenari, l’Ajuntament ha rebut 234 sol•licituds de llicència d’obra major i 157 certificats d’aprofitament urbanístic, un document previ a demanar una llicència. “Només el retard de l’aprovació ja està perjudicant la ciutat. Són ocasions perdudes per aplicar el 30% i no ens ho podem permetre”, ha assenyalat.

L’ajornament de l’aprovació s’ha produït només dies després que la Generalitat anunciés la seva intenció de retallar en 3 milions d’euros la seva aportació en habitatge a Barcelona. “Evidentment vam protestar a tots els nivells, i afortunadament ha estat rectificat. Esperem que ara hi hagi la mateixa rectificació”, ha reclamat Colau.