Comunicat de la Marea Blanca de Catalunya davant la campanya iniciada per l’Assemblea Nacional Catalana

La Marea Blanca de Catalunya, davant la campanya iniciada per l’Assemblea Nacional Catalana, manifesta:

1. Que el veritable i real responsable de l’estat actual del sistema sanitari públic català (sense obviar el paper del govern central i de la UE) són els successius governs de la Generalitat, que davant d’una situació de crisi han anat reduint els pressupostos dels sectors que més poden ajudar a esmorteir els efectes de la crisi econòmica i social que pateixen les classes més desfavorides, i entre aquests sectors, la sanitat pública. Reduir els pressupost de sanitat en un 19% i alhora duplicar el personal de les unitats antiavalots dels Mossos d’Esquadra i incrementar un 80% els seu pressupost, és una decisió ideològica i política decidida pels governs de dretes encapçalats per Artur Mas i Carles Puigdemont. Així és com responen a la crisi!

2. Que no posem en dubte que hi ha un infrafinançament del sistema sanitari català, però resulta significatiu que una Conselleria dirigida per Boi Ruiz, avalada fins l’últim moment no només pel govern d’Artur Mas sinó per Esquerra Republicana de Catalunya, que li va fer de crossa política parlamentària durant 4 anys, retallés any darrera any el pressupost de sanitat i en canvi incrementés, dins la mateixa àrea, els contractes amb el sector privat, fins un 26%. Desballestament de la sanitat pública catalana sí, però en benefici d’uns quants. Així és i funciona el capitalisme d’amiguets.

3. Per tant, la campanya endegada des de l’ANC no ens pot més que sorprendre per la seva ‘ingenuïtat’ quan obvia per art de màgia la responsabilitat política dels nostres governs, que és fonamental i bàsica, en la gestió del sistema sanitari públic. Volem pensar així per que si no, no tindríem altre remei que pensar que l’ANC amaga conscientment l’acció política d’un govern que actua com qualsevol altre govern de la UE, inclosos la pròpia Comissió de la UE, i els governs estatals, com els presidits per Merkel, Rajoy, fins fa poc Cameron…

4. Que el veritable càncer del sistema sanitari públic català és la falta d’un autèntic servei nacional de salut 100% públic, transparent, que no amagui les seves vergonyes darrera consorcis i formes jurídiques privades opaques i gens democràtiques. En aquest sentit sí que té sentit, i li donem tot el nostre suport, la campanya “Fora privada de la pública”.

Volem que la sanitat pública catalana, independentment de la forma política que el poble de Catalunya esculli, es constitueixi en un servei nacional públic, i que no s’utilitzi com a focs d’artifici per a distreure la gent. No ens ho podem permetre. Ens hi va la salut i la vida.

Barcelona, a 31 de juliol de 2016.

COMISSIÓ PERMANENT DE LA MAREA BLANCA DE CATALUNYA