El Partit de l’Esquerra Europea expressa la seva alegria per la signatura de l’”Acord Final per a la Terminació del Conflicte i la Construcció d’una Pau Estable i Duradora” entre les FARC-EP i el Govern de Colòmbia

El Partit de l’Esquerra Europea expressa la seva alegria per la signatura a l’Havana, Cuba, el 24 d’agost de 2016 i després d’un enfrontament de més de 50 anys i quatre llargs anys de negociació, de l’”Acord Final per a la Terminació del Conflicte i la Construcció d’una Pau Estable i Duradora” entre les FARC-EP i el Govern de Colòmbia.

També volem reconèixer el paper de qui han estat artífexs d’aquest Acord després de la primera reunió de la Taula de Converses el 18 d’octubre de 2012 a la ciutat d’Oslo i el paper vital tant de Cuba i de Noruega com a països garants, com de Veneçuela i Xile com a països acompanyants.

La posada en marxa del transcendental Acord, que ha de ser ratificat pel plebiscit que es realitzarà a Colòmbia el mes d’octubre, a més de la construcció de la pau i la reconciliació nacional, tindrà com a principal beneficiari al poble colombià. Aquest acord entre el govern i les FARC ha de ser integrat en la societat, especialment en sectors organitzats, perquè tingui un efecte positiu en el desenvolupament immediat. Alhora, queda pendent el desmantellament del paramilitarisme i de les seves complicitats en l’aparell de l’Estat.

L’Acord Final presta una especial atenció als drets fonamentals de tots els grups socials vulnerables, la propietat de la terra i la seva concentració, l’exclusió de la pagesia i l’endarreriment de les comunitats rurals que afecta especialment les dones, nenes i nens, i aborda el desenvolupament i benestar territorial.

S’hi recullen també 6 punts vitals com la Reforma Rural Integral, la Participació política amb una obertura democràtica per construir la pau, el Cessament del Foc i Hostilitats Bilateral i Definitiu i el Desistiment de les Armes, una proposta de Solució al Problema de les drogues il·lícites, un acord integral dedicat a les Víctimes, i com s’implementarà l’acord a través d’una Comissió d’implementació i seguiment.

El PEE espera i confia que amb l’altra formació guerrillera, l’ELN, es pugui també concloure un acord positiu que ajudi en la construcció de la pau.

La transformació de les FARC en un Moviment sens dubte ajudarà en la construcció d’un projecte d’aquesta esquerra potent que en poc temps serà capaç de construir des del carrer i les urnes un nou país amb l’ésser humà com a punt central.

Maite Mola

Internacional PEE