Durant tot el període de les festes de Nadal i ara com ara, les sales d’espera dels serveis d’urgències de la majoria dels hospitals de Catalunya i dels centres d’atenció primària són plenes de persones malaltes esperant ser ateses. La manca de personal i d’espai, les insuficients cobertures, les retallades pressupostàries aplicades des de fa anys, són les principals causes de la saturació que vivim aquests dies.

De cap manera podem admetre els arguments dels responsables del Departament de Salut, que reconeixen la “poca efectivitat del Pla d’urgències aplicat per pal·liar l’epidèmia a causa de la manca de recursos econòmics i de personal”. Uns arguments que es repeteixen de manera cíclica any rere any i que sembla no tenir en compte el patiment de les persones malaltes.

Les demores per a ser atesos pel metge de capçalera i de pediatria s’han incrementat amb l’arribada de la grip, per culpa de la manca de plantilla i la insuficient cobertura. En molts centres s’estan programant visites amb 21 dies o més de demora, la qual cosa té com a conseqüència l’augment de la freqüentació als serveis d’urgències dels hospitals.

La situació no pot ser pitjor: passadissos d’urgències saturats amb persones malaltes que s’esperen quatre o més dies per a ser ateses o que esperen tenir llit per ingrés a tots els hospitals de Catalunya: Vall d’Hebron, Hospital de Bellvitge, Hospital Joan XXIII de Tarragona, Hospital del Vendrell, Parc Taulí de Sabadell… L’administració sanitària ha d’abordar i gestionar aquesta situació amb mesures efectives, de caràcter organitzatiu, amb una planificació i un augment dels recursos.

Les retallades aplicades sistemàticament pels diferents governs de CiU i JxS des de novembre de 2011, han suposat la pèrdua de 53 llocs d’atenció continuada i d’urgències, de llits i plantes hospitalàries, de personal, de pressupost, i són la causa de la greu situació actual al sistema públic de salut.
Esquerra Unida i Alternativa exigim als actuals governants i a totes les forces polítiques que prioritzin i apliquin amb urgència les mesures necessàries per a recuperar la integralitat, la qualitat, la universalitat, l’equitat del sistema públic de salut: amb un augment de la inversió pressupostària, amb la planificació adequada dels serveis, amb la recuperació de les plantilles i dels drets, amb una aposta decidida per considerar l’atenció primària com a eix central del sistema de salut.

Cal que ens hi posem! Les persones malaltes i la ciutadania en general no podem esperar més.
La Catalunya que desitgem, la de totes i tots, ha de ser la que recuperi el sistema de salut cent per cent públic, que garanteixi el dret fonamental de protecció de la salut de les persones.

EUiA Salut