El portaveu d’IU al Parlament Europeu exigeix ​​polítiques de refugi i migració “acords amb els valors de la UE” que vagin més enllà dels “gestos solidaris” que ha desplegat fins al moment l’Executiu de Pedro Sánchez

El portaveu d’Esquerra Unida al Parlament Europeu, Javier Couso, ha acusat el Consell Europeu de mercadejar amb les persones refugiades i migrants amb l’objectiu de “salvar el Govern de la senyora Merkel”, durant una intervenció al ple d’Estrasburg. Les mesures aprovades durant la cimera de la setmana passada, des del seu punt de vista, no són la resposta a la situació d’emergència humanitària que es viu a la Mediterrània ia més donen ales a la xenofòbia i el racisme que avui encapçala el ministre d’Interior italià, Matteo Salvini.

“La setmana passada vam assistir amb indignació i vergonya a un nou capítol de la degradació moral de la Unió Europea. Un Consell Europeu que mercadeja amb éssers humans per salvar el Govern de la senyora Merkel, un Consell Europeu, a major glòria de la política xenòfoba que encapçala el feixista Matteo Salvini “, ha dit.

“Polítiques criminals”, com la creació de plataformes de recepció, l’augment de les deportacions, l’externalització de fronteres o els centres en tercers països, “que són veritables camps de concentració com els nostres CIE, llocs d’impunitat i violació de drets humans” .

I que en lloc d ‘ “apostar per les vies legals i segures” per a les persones refugiades i migrants, aprofundeixen també en la “col·laboració amb forces de pirates, com els guardacostes libis, mentre desmunten els esquemes de rescat i pretén criminalitzar les ONG” que són les úniques “que estan complint amb el dret internacional, la Llei de la mar i la mínima decència humana”.

Couso ha denunciat que aquestes mesures “estan convertint el mar Mediterrani en una fossa comuna per a aquells que fugen de les guerres o de la misèria”, de manera que “no valen només gestos humanitaris” com els del Govern de Pedro Sánchez per acollir les persones rescatades pel Aquarius i l’Open Arms.

“Cal una política de refugi i migració d’acord amb els valors humans que diu defensar la UE. Si no, estarem assistint per tal de qualsevol projecte decent, enterrat entre els egoismes polítics i la tolerància amb el feixisme i el racisme “, ha sentenciat.