L’eurodiputat d’IU i vicepresident de la comissió d’Afers Exteriors del Parlament Europeu ha impartit una conferència a Caraques sota el títol ‘La UE com estat d’excepció neoliberal’

L’eurodiputat d’Izquierda Unida i vicepresident de la comissió d’Afers Exteriors (AFET) del Parlament Europeu, Javier Couso, ha cridat aquest dimecres a la Unió Europea (UE) a mostrar un “suport incondicional i decidit” a la Unió de Nacions Sudamericanes (Unasur) en la seva aposta per fomentar les vies de diàleg entre el Govern de la República Bolivariana de Veneçuela i l’oposició.

“Creiem que fins ara el paper de la UE en les disputes internes en Veneçuela no ha estat l’adequada i sempre s’ha posicionat del costat de l’oposició. La UE ha d’estar a l’alçada i jugar un rol positiu. Ha de ser acompanyant i recolzar al màxim els esforços d’Unasur per a què el Govern i l’oposició arribin a un enteniment, sense ingerències externes, i amb total respecte a la constitucionalitat veneçolana”, ha dit Couso des de Caraques, on es va traslladar la setmana passada convidat per l’Associació Tricontinental de les Relacions Internacionals i la Solidaritat (Trisol) per impartir una conferència en el Teatre Bolívar de la capital veneçolana.

Sota el títol La Unió Europea com estat d’excepció neoliberal, el vicepresident d’AFET va fer referència a les desigualtats d’una UE que segueix estant a l’ombra dels EEUU, actuant al servei dels seus interessos en termes geopolítics i econòmics. Així mateix, va criticar la “campanya obscena” d’alguns mitjans de comunicació espanyols en els últims mesos, “que normalment donen veu només a una part, fabricant així una realitat falsejada en la opinió pública dels problemes reals que travessa Veneçuela”.

En el marc d’aquesta invitació, Couso ha tingut l’ocasió de mantenir una entrevista breu amb el president, Nicolás Maduro, i ha estat rebut a la Cancelleria per la ministra del Poder Popular per a les Relacions Exteriors, Delcy Rodríguez.

A més, l’eurodiputat ha mantingut una important agenda social, amb visites a empreses estatals recuperades com Venvidrio, a la Gran Missió Vivenda Veneçuela i a la comuna Victòria Socialista, “per a comprovar de primera mà cóm es combat la guerra econòmica que pateix Veneçuela i que és la principal causa del desabastiment que pateixen algunes parts del país”.