L’eurodiputat d’Izquierda Unida, que ha participat com a observador internacional dels comicis, es mostra crític amb els dubtes abocats sobre la participació i la neteja del procés. Mostra la seva solidaritat amb Zapatero pels atacs que està rebent i adverteix dels efectes negatius que sancions com les aprovades pels EUA estan tenint ja al poble veneçolà

L’eurodiputat d’Izquierda Unida Javier Couso considera que “no són lògiques les excuses” que s’estan posant des de la Unió Europea “per no reconèixer els resultats” electorals a Veneçuela, després que el president Nicolás Maduro renovés el seu mandat el passat cap de setmana amb 6,2 milions de vots.

A la seva volta de Veneçuela, on ha participat com a observador internacional dels comicis presidencials, Couso ha explicat que aquestes eren “unes eleccions no reconegudes de manera preventiva, com va dir l’expresident del Govern José Luis Rodríguez Zapatero, fent un paral·lelisme amb les guerres preventives dels EUA “, i que no obstant això, de les trobades que ha pogut mantenir durant els últims dies, l’eurodiputat treu la conclusió que si l’esdevenir de les urnes hagués estat un altre, les manifestacions des de la UE haurien estat diferents.

“El cap de campanya d’Henri Falcón, encara que després va tractar de retractar-se, ens va reconèixer en una trobada que s’havien reunit en els últims mesos amb fins a 16 ambaixadors europeus i que tots els havien transmès que la UE només reconeixeria les eleccions si guanyava Falcón” , la qual cosa, des del seu punt de vista, “és un parany i un exemple més de la doble moral que venim denunciant aquests anys, ja que només consideren democràtiques unes eleccions si guanyen els seus”.

Couso ha destacat “la transparència, seguretat i facilitats posades” per a “un procés en el qual es podia triar entre diferents opcions polítiques”, tal com assenyala l’informe que conjuntament han elaborat els 150 acompanyants internacionals que van assistir. En els col·legis electorals “vam comprovar la normalitat i tranquil·litat en l’exercici de la votació, hi havia presència d’interventors dels diferents candidats, la votació era secreta i totes les seus comptaven amb les condicions necessàries perquè qualsevol persona amb algun tipus de diversitat funcional pogués exercir el seu dret “.

A més, creu que el sistema electoral, “que conec perquè és la tercera vegada que participo en una missió d’observació”, està “fora de tot dubte” gràcies als seus nivells d’auditoria. El procés “està auditat en la seva totalitat. Hi ha una auditoria anterior a les eleccions en què participen tots els contendents, també hi ha una altra en la transmissió de dades i quan es compleix el 54% de recompte al tancament de les urnes. Hi havia una perfecta concordança entre el que deien les màquines i el recompte de paperetes, perquè hi ha un registre electrònic i un altre manual, de les paperetes “.

L’eurodiputat d’IU s’ha referit també a les crítiques que estan arribant des de la UE per la participació de menys del 50% de l’electorat en les eleccions, cosa que considera “increïble” si es compara amb altres dades d’Estats membres de la pròpia UE . En les eleccions europees “en què jo vaig participar en 2014 hi va haver una participació del 48,3% i ningú les va qüestionar, en què guanya Macron a França, un 42% i en països de la regió, com el cas de Colòmbia, Juan Manuel Santos guanya les eleccions amb una participació molt similar a la de Veneçuela, el 48% “.

Pel que fa a Zapatero, amb qui va mantenir una trobada a Caracas, Couso creu que els insults que està rebent estan sent “totalment injustificats” i suposen “un cop a la pau i al diàleg”. “La demonització de Zapatero” que determinades figures europees estan tractant de fer “és injusta i interessada” i “tot i que encara que la seva mediació no estigui donant resultats”, va ser capaç de “arrencar un bon acord a República Dominicana”, que es va anar en orris per decisió de l’oposició.

Aquest acord “incloïa a més membres de l’oposició en el Consell Electoral, i fins i tot que s’avancessin les eleccions tal com demanava l’oposició, aconseguint que el Govern acceptés la data que ells estaven demanant”, però “quan estava tot pactat, el acord no se signa perquè, segons diverses fonts, hi va haver una trucada del llavors secretari d’Estat dels EUA, Rex Tillerson a Julio Borges, demanant que no ho fessin “.

Couso ha criticat així mateix la posició que està adoptant el Govern de Mariano Rajoy en aquest assumpte: “Ens sembla irresponsable que el Govern espanyol aprofundeixi en el seu atac, que no accepti que hi ha 6,2 milions de persones que donen suport a un projecte per la incompareixença de una part de l’oposició. És gravíssim per a les relacions exteriors. Ens agradaria que el nostre país fos present a Amèrica Llatina i el PP ho ha fet desaparèixer de la política internacional “. Aquest matí, els parlamentaris d’Esquerra Unida Miguel Ángel Bustamante i Vanessa Angoixa -qui també ha estat acompanyant els comicis- han registrat sengles iniciatives parlamentàries al Congrés i el Senat, recordant que l’Executiu del PP sí que va reconèixer la legitimitat de les eleccions a Hondures i Paraguai “tot i l’estreta diferència entre els resultats de les dues principals candidatures i de les denúncies de frau electoral”, de manera que s’interroguen sobre “quins factors justifiquen aquesta diferència de criteri” respecte a les de Veneçuela.

Finalment, ha qualificat de “terribles” les sancions a Veneçuela com les que està aplicant EUA. EUA “està aplicant unes sancions, com si fos el cap del món, fora del consell de seguretat de l’ONU, que segons el dret internacional és qui pot imposar”. A més, ha alertat que “comença a haver-hi veus dins de la mateixa ONU contra aquestes sancions perquè estan fent estralls al poble veneçolà”.

“S’estan bloquejant els pagaments de medicines, en total 1.500 milions d’euros, la distribució de menjar, etc. Hi ha una dificultat econòmica màxima, no hi ha fam per molt que ho diguin, però aquest assetjament ha de cessar “, ha sentenciat. Davant d’això, només podem “congratular-nos amb la crida de Maduro al diàleg i la petició a l’Assemblea Constituent per alliberar tots els presos que no ho estiguin per delictes de sang”.

Durant la seva estada a Veneçuela, Couso es va reunir, a més de amb Zapatero i els gabinets de Falcón i Javier Bertucci, amb la presidenta de l’Assemblea Nacional Constituent, Delcy Rodríguez, i amb el ministre d’Afers Estrangers, Jorge Arreaza. “Vam poder escoltar atentament i preguntar per les mesures que es van a aplicar i el que es va a fer en aquesta nova etapa per al poble veneçolà”, ha dit.