Hortènsia Grau destaca que aquests comptes destinen gairebé 1.500 milions d’euros menys a polítiques mediambientals i d’habitatge que els del 2010

Els pressupostos de la Generalitat suposen “una oportunitat perduda” per fer avançar en termes de fiscalitat ambiental. Aquesta és una de les principals conclusions que extreu el grup de Catalunya Sí Que es Pot dels comptes presentats pel Govern en matèria de Territori i Medi Ambient, que la diputada Hortènsia Grau ha qualificat de “continuistes” perquè “no aborden els principals reptes ambientals”. “Hem perdut l’oportunitat d’avançar en fiscalitat ambiental que faci efectiu el principi de qui contamina paga, i no perquè pago puc contaminar”, ha subratllat Grau.

A nivell de dotació pressupostària, la diputada ha destacat que la proposta de pressupostos pel 2017 “està més de dos punts i mig per sota respecte els pressupostos del 2010”, el que suposa en termes absoluts 1.459,8 milions d’euros menys en polítiques mediambientals i d’habitatge. En aquest sentit, Grau ha assenyalat que “la gran trampa d’aquests pressupostos és dir-li a la ciutadania que pot créixer la despesa social en 1.100 milions d’euros, complir el dèficit públic en un 0,5% i renunciar a tenir més ingressos via reforma fiscal”. “Les tres coses alhora són impossibles”, ha reblat la diputada de la confluència, alertant que el que “malauradament no complirà el Govern serà l’augment de la despesa pública en qüestions socials i mediambientals”.

“Cal recuperar un departament específic de medi ambient o una Agència Catalana de Medi Ambient”, ha reblat Grau, insistint en la necessitat de crear un òrgan que faci efectiva la coordinació de polítiques d’aigua, qualitat de l’aire, canvi climàtic, energia o sols contaminants, entre d’altres.

Sobre polítiques del cicle de l’aigua, “les més damnificades des del 2010 amb 900 milions d’euros menys”, la diputada de Catalunya Sí Que es Pot ha criticat que als pressupostos no hagi “cap partida econòmica prevista per la reversió del contracte d’Aigües Ter-Llobregat, un compromís del Govern amb el pacte amb la CUP”, i també ha reivindicat la inclusió d’una partida “per donar suport als municipis que vulguin posar en marxa la municipalització de l’aigua”.