L’activista argentí porta un mes desaparegut i va ser vist per últim cop sent detingut per la Gendarmeria argentina

Els grups parlamentaris de Catalunya Sí que es Pot i la CUP-Crida Constituent han registrat aquest matí una proposta de resolució al Parlament de Catalunya que insta al Govern de la Generalitat a “exigir a les autoritats argentines que arbitri totes les mesures necessàries per l’aparició immediata amb vida de Santiago Maldonado, i la investigació i depuració de responsabilitats de la seva desaparició”. Santiago Maldonado és un activista argentí que va desaparèixer el passat 1 d’agost mentre protestava per l’apropiació indeguda de l’empresa Benetton de terres de les comunitats indígenes Mapuche, sent vist per última vegada sent detingut per la Gendarmeria Argentina.

El text ha estat presentat en una roda de premsa celebrada al Parlament en la qual han participat el diputat Albano Dante Fachin, la diputada de la CUP-CC Gabriela Serra i diversos representants de la Comissió per l’aparició amb vida de Santiago Maldonado de Barcelona. Altres punts de la proposta de resolució insten a la Generalitat a “habilitar per part de la Conselleria d’Afers Exteriors, Cooperació, Relacions Institucionals i Transparència, tots els mecanismes i mesures necessàries per tal de fer un seguiment continu del cas”, a establir “un contacte fluid” amb les diverses organitzacions que des de Catalunya treballen per l’aparició amb vida de Maldonado i a prestar-li el seu recolzament, així com a comunicar a les autoritats argentines “la profunda preocupació del Govern per la desaparició de Santiago Maldonado”.

“Amb aquesta PR intentem posar aquesta institució, el Parlament, en línia amb el que està passant”, ha assegurat Fachin. Martin Moze, de la Comissió per l’aparició amb vida de Maldonado, ha destacat que de sde Catalunya “no s’abaixaran els braços i acompanyarem des de les diferents parts del món a la família de Maldonado fins que tinguem una resposta del govern argentí per la desaparició forçosa, tal i com ho ha definit la jutge del cas”. Monica Viviana, també membre de la comissió, ha destacat la “solidaritat” del poble català i la seva “sensibilització” amb les desaparicions, una problemàtica “que també ha patit Catalunya al llarg de la seva història”.