Nuet, membre de la Mesa del Parlament, ha alertat: “Alguns esteu tirant pel dret obviant una part de la societat catalana” i Coscubiela ha dit que es moment de tendir ponts entre les forces catalanes i no de dinamitar-los

El portaveu del grup parlamentari de Catalunya Sí Que es Pot, Joan Coscubiela, ha defensat avui el vot en contra de les conclusions pactades entre JxS i la CUP a la Comissió d’Estudi del Procés Constituent. I ho ha fet perquè les conclusions donen per “amortitzat” el dret a decidir i aposten per la unilateralitat. “Hem fet un esforç per tendir ponts al voltant del Procés Constituent i del dret a decidir, a buscar coincidències en lloc de sumar discrepàncies. Un esforç de consens que alguns han decidit tirar per la borda amb l’únic objectiu de la seva supervivència”, ha dit Coscubiela en el seu torn d’intervenció en el debat que avui s’ha fet en el ple del Parlament.

“En les conclusions que es presenten es dóna per amortitzada la via per exercir el dret a decidir i se’ns diu que un procés pactat no és possible, i en canvi un procés unilateral de desconnexió és bufar i fer ampolles”, ha dit Coscubiela. I és que el portaveu del grup parlamentari ha exposat que el text pactat entre JxS i la CUP té una “clara voluntat excloent”.

“Un procés constituent amb un resultat predeterminat, que identifica procés constituent amb independència” i on “dos grups parlamentaris li diuen a la resta de forces polítiques i socials, a la societat catalana què han de decidir, com i en quines fases”, ha afegit Coscubiela.

I és que “la independència és sens dubte una opció legítima però no més que l’opció federal o confederal”, ha recordat Coscubiela, que ha etzibat que el que “no és legítim” és dir-li a la ciutadania que es pot assolir la independència “per la via de la unilateralitat, a cop de resolucions i mocions que mai es compleixen”.

Coscubiela també ha recordat que el Govern de Puigdemont, malgrat votar resolucions de desconnexió, continua presentant recursos davant del Tribunal Constitucional i presenta uns pressupostos de submissió al PP i a les seves polítiques. “A qui volen enganyar tots plegats?”, ha preguntat Coscubiela.

Per Coscubiela “avui s’escenifica el primer capítol de la qüestió de confiança, la coartada perquè la CUP justifiqui el seu sí al president Puigdemont”. “Mentre fan focs artificials a Catalunya pacten amb el PP el grup propi a Madrid”, ha dit Coscubiela que ha qualificat aquestes polítiques “del més vell pujolisme”.

Inclusió en el ordre del dia del Ple

Abans de la discussió, el portaveu de Catalunya Sí Que es Pot ha exposat el que farien els seus diputats davant la petició de JxS i de la CUP per a què les conclusions pactades entre ells s’incloguessin en l’ordre del dia del ple que s’està celebrant.

“Portar les conclusions al ple dinamita qualsevol possibilitat d’acord i aprofundeix en la dinàmica de blocs”, ha explicat Coscubiela, que ha recordat que el seu grup va ser impulsor de la comissió d’estudi del procés constituent amb la intenció de tendir ponts entre les forces catalanes. Per això, el diputat ha explicat que, de la mateixa manera que ja ho van fer el passat 7 d’abril, en una situació semblant davant la discussió d’una moció de la CUP, s’abstindrien de votar sobre la discussió en el ple d’aquest document.

De la mateixa manera i en la mateixa línia, el membre de CSQEP a la Mesa del Parlament, Joan Josep Nuet, ha demanat als grups proposants que s’ho replantegessin. “Alguns esteu tirant pel dret obviant una part de la societat catalana”, ha dit Nuet manifestant el seu desacord amb la discussió en Ple d’aquestes conclusions pactades entre JxS i la CUP. “Quan no hi ha diàleg i si sectarisme, la democràcia trontolla”, ha dit Nuet a la bancada dels grups que donen suport al Govern.

El portaveu de CSQP, Joan Coscubiela.

El portaveu de CSQP, Joan Coscubiela.