Els partits de l’esquerra d’ambdues bandes de la Mediterrània reforcen els seus llaços de solidaritat

Els Partits de l’Esquerra de banda i banda de la Mediterrània ens vam reunir a Benalmádena del 30 de març al 2 d’abril de 2017 per la III Conferència de la Mediterrània per reforçar els nostres llaços de solidaritat

En l’actual context d’agressió neoliberal contra el poble, és important enfortir la nostra acció política contra les forces capitalistes i imperialistes que condemnen a l’atur, l’explotació, la fam i la pobresa al poble del sud i del nord de la Mediterrània. Tenen un objectiu comú basat en el benefici il·limitat que prové de l’explotació dels recursos humans i naturals. I així, la nostra resposta a això ha de ser un esforç conjunt, basat tant en el socialisme com en l’ecologia.

L’escalfament global accelera la migració i els conflictes al voltant de la Mediterrània. És una qüestió geoestratègica vinculada a la competència per matèries primeres, com el petroli, el gas, el sòl i els recursos hídrics.

El mar Mediterrani que ens uneix s’ha convertit en la major fossa comuna del món a causa de la Unió Europea i a les polítiques de l’OTAN. Han desenvolupat la militarització de la mar Mediterrània i les fronteres de la UE i una sèrie de canvis en les polítiques de migració i asil que atempten directament contra els drets humans i el Dret Internacional (DI), inclosa la pròpia Convenció de Ginebra. Dins de la UE, l’extrema dreta està augmentant i la xenofòbia s’està estenent. L’única manera de contrarestar-ho és a través de l’internacionalisme i la solidaritat. Per tant, exigim un canvi immediat en les polítiques exterior i comercial per anteposar els DDHH als beneficis econòmics i polítiques d’austeritat, per establir maneres segures i legals d’arribar a un futur segur a la UE.

La situació al Magreb i el Máshreq es caracteritza no només per l’explotació capitalista sinó també per l’agressió imperialista. Les guerres actuals a Síria i el Iemen són una prova d’això, en les que l’agressió dirigida per les forces imperialistes suposa l’assassinat de centenars de milers de persones. Al Iemen, la guerra durant els últims dos anys ha estès la fam entre la majoria de la població, i Síria viu en una guerra des de fa sis anys que ha matat més de mig milió de persones i desplaçat a més d’onze milions. Aquestes guerres són alimentades per la indústria mundial de les armes, que s’està beneficiant més que mai. L’esquerra ha de mantenir-se de manera inequívoca del costat de la pau i donar suport a tots els esforços per aconseguir una alternativa.

Ens solidaritzem amb l’esquerra turca i kurda que s’enfronta a nivells sense precedents d’opressió, amb líders polítics i activistes socials empresonats pel règim d’Erdogan. Exigim el seu alliberament immediat i expressem la nostra solidaritat amb Selahattin Demirtas, copresident de HDP, que va iniciar una vaga de fam a la presó el passat 31 de març. Igualment ens solidaritzem amb el poble de Rojava que està lluitant contra el terrorisme d’Daesh, les invasions turques, i al mateix temps estan posant en marxa una intensa transformació social. També donem suport a la autodeterminació del Sàhara Occidental i exigim la celebració d’un referèndum en els termes establerts per les resolucions de l’ONU. A Xipre exigim la fi de l’ocupació turca del nord de l’illa per a un futur de convivència entre les dues comunitats a l’illa, en un sol Estat democràtic.

Finalment, exigim la fi immediata de la colonització israeliana de Cisjordània i Jerusalem oriental, així com la suspensió de l’acord UE-Israel mentre Israel violi els drets humans. Donem suport a la lluita palestina i condemnem la repressió dels activistes de la campanya BDS. També fem una crida a aixecar l’estat de setge a Gaza i la reconstrucció de la mateixa. Confirmem el dret del poble palestí a la seva autodeterminació per establir un Estat palestí independent amb Jerusalem Est com a capital i les seves fronteres del 4 de juny de 1967. La pressió sobre Israel ha de continuar fins que respecti el dret internacional i els DDHH, cessi l’ocupació dels territoris palestins garantint el dret al retorn de tots els refugiats en concordança amb la Resolució 194 de l’Assemblea General de l’ONU i alliberi els 6.500 presoners polítics, incloent-hi els 300 nens presoners a la presons israelianes.

Hem de construir un nou tipus de cooperació euromediterrània basada en la igualtat, la laïcitat, els drets humans i la propietat pública dels recursos. Les nostres conferències i associacions seguiran desenvolupant-se i han de promoure la cooperació entre els partits d’esquerra, moviments socials, sindicats, activistes i altres que vulguin unir-se a nosaltres en la nostra lluita per un Mediterrani de pau i justícia social.