EUiA rebutja la imprudent aplicació provisional d’un acord que retalla drets socials i laborals i pot posar en perill la salut humana o el medi ambient

Avui 21 de setembre s’aplicarà de manera provisional la major part de l’acord comercial i d’inversions entre la Unió Europea i Canadà (CETA). Això succeeix abans d’haver estat ratificat per tots els parlaments regionals i nacionals europeus.

Les organitzacions socials i polítiques integrants de la campanya contra el CETA, entre les quals es troba EUiA, lamentem la seva aplicació provisional i confiem que prosperin les iniciatives ciutadanes i legals per frenar-lo.

La campanya estatal No al TTIP, CETA i Tisa considera greu que el CETA entri en vigor tot i no haver estat ratificat encara pels parlaments de la Unió Europea (UE) i estar pendent d’un dictamen del Tribunal de Justícia de la Unió Europea sobre si el CETA és compatible amb el dret comunitari.

Per a EUiA, el comerç internacional ha de ser respectuós amb el desenvolupament humà i complir amb les normes i pactes internacionals sobre drets humans, laborals, socials i normes mediambientals vinculants, així com amb la protecció i promoció de la diversitat cultural.

EUiA rebutja la inclusió en acords internacionals de clàusules d’arbitratge privat que menystinguin les sobiranies dels estats, supeditant -los a les expectatives de guanys de grans corporacions internacionals, com fa el CETA.

EUiA rebutja la imprudent aplicació provisional d’un acord que pot posar en perill la salut humana o el medi ambient, en ometre el principi de precaució regulat a l’art. 191 del Tractat de la Unió Europea.

EUiA rebutja el fet de que un govern de l’Estat tan amoïnat per la legalitat vigent como el del PP consenteixi l’entrada en vigor provisional del CETA, malgrat que quan el Consell de Ministres espanyol en funcions va autoritzar el 14 d’octubre de 2016 la seva signatura, no es va esmentar en aquesta decisió l’autorització de l’aplicació provisional.

EUiA no pot compartir una aplicació provisional que pot avançar la retallada de drets socials i laborals, així com el patiment de milions de ciutadans i ciutadanes europees en nom de la “llibertat de comerç”.