Lucía Martín ha defensat “acabar amb les polítiques de ‘pelotazo’, de vulneració del dret a l’habitatge i d’especulació”

La Comissió de Foment del Congrés dels Diputats ha aprovat avui la Proposició No de Llei (PNL) d’En Comú Podem en la qual s’insta al Govern a dur a terme les mesures necessàries per possibilitar que els municipis que acreditin increments de preus desmesurats del lloguer puguin intervenir per impedir preus abusius.

En aquest sentit, la diputada d’En Comú Podem i portaveu d’Habitatge, Lucía Martín, ha assegurat durant la comissió que la iniciativa aprovada és necessària “perquè seguim sense parc públic de lloguer, els contractes de lloguer són curts i el lloguer s’ha convertit en un be especulatiu”. I és que Martín ha explicat que “els preus dels lloguers han pujat aquest últim any un 15 % de mitjana a les grans ciutats mentre que les desigualtats creixen i els salaris baixen”.

També s’ha aprovat instar al Govern a modificar la Llei d’Arrendaments Urbans per revertir la situació de vulnerabilitat a la qual estan exposades les persones arrendatàries, millorant les garanties judicials de les persones arrendatàries de bona fe amb l’objectiu de derogar els “desnonaments exprés”, ampliar el límit legal per prorrogar el contracte de lloguer de 3 a 5 anys, com a mínim, i reinstaurar l’obligació de referenciar la variació anual del preu del lloguer a l’Índex de Preus de Consum (IPC).

La diputada d’En Comú Podem ha assenyalat durant la defensa de la iniciativa que “hem d’acabar amb les seves polítiques de pelotazo, de vulneració del dret a l’habitatge, i d’especulació. I per això és imprescindible aprovar diverses mesures, no una ni dues, sinó totes elles en el seu conjunt, per començar a canviar aquest model depredador i que ens ha portat a la situació d’emergència habitacional més greu de les últimes dècades”.

Així, la Comissió de Foment ha aprovat amb els vots favorables d’Units Podem – En Comú Podem – En Marea, PSOE, ERC, Compromís, Foro Astúries i PNB, incloure en el proper Pla Estatal d’Habitatge 2018-2021, que en aquests moments està elaborant el Ministeri de Foment, les ajudes al lloguer en funció de la renda, per a amplis sectors de la població i no únicament per als joves. També que s’aprovin les ajudes necessàries per incentivar que petits propietaris posin els seus habitatges a un lloguer assequible.

Finalment, la iniciativa aprovada exposa la necessitat d’impulsar la creació d’un parc públic de lloguer utilitzant els habitatges buits de grans propietaris d’habitatge que no estiguin complint la seva funció social. A més, seran les Comunitats Autònomes les que tinguin la capacitat de generar i gestionar aquest parc i establir uns objectius mínims de percentatge d’habitatge públic. Per últim, també planteja acabar amb els privilegis fiscals de les SOCIMIS, societats d’inversió que especulen amb el lloguer.