El Congrés aprova la proposta d’En Comú Podem d’instar el Govern a deixar de cobrar l’IVA de les subvencions culturals

Josep Vendrell lamenta que “s’està posant en risc la viabilitat” d’algunes entitats i reclama una entesa entre tots els grupsLa Comissió d’Hisenda i Funció Pública del Congrés ha aprovat avui una Proposició No de Llei (PNL) d’Unidos Podemos – En Comú Podem – En Marea que insta el Govern a que deixi de cobrar l’IVA de les subvencions i aportacions públiques als centres i equipaments culturals, els organismes que gestionen el transport públic, les radiotelevisions públiques i els centres d’investigació científica. Històricament aquestes subvencions i aportacions no tributaven, però tal com ha recordat el diputat d’En Comú Podem, Josep Vendrell, des de fa algun temps el Ministeri d’Hisenda i Funció Pública, a través de l’Agència Tributària, ha decidit dur a terme una interpretació diferent de la llei i començar a requerir el pagament de l’IVA per aquest tipus de subvencions i aportacions públiques.

Aquest canvi de doctrina tributària del Ministeri té la seva base en dues sentències del Tribunal de Justícia de la Unió Europea del 2014, i “ha generat una gran alarma en els gestors dels organismes afectats”, ha lamentat Vendrell. La qüestió es va intentar solucionar amb la Llei de Contractes del Sector Públic, que va entrar en vigor el novembre de l’any passat, però com ha exposat el diputat “el problema ha continuat perquè l’Agència Tributària requereix el pagament d’aquest IVA per al període no prescrit, és a dir, els quatre anys previs a la llei”. Aquesta situació “suposa un risc per a la viabilitat de molts organismes, que en ocasions s’enfronten el pagament de més d’un milió d’euros, per a alguns pot significar la fallida”, ha emfatitzat. Entre els exemples que ha assenyalat es troben el Teatre Lliure, el MACBA, TV3 i també les televisions autonòmiques públiques de tot l’estat.

Per tot això, Unidos Podemos – En Comú Podem – En Marea ha proposat posar fi als conflictes interpretatius que actualment s’estan produint i assegurar-se que allò aprovat en la Llei de Contractes del Sector Públic també s’apliqui en els períodes anteriors. És a dir, per garantir que es deixi de cobrar l’IVA de les subvencions i aportacions públiques relacionades amb activitats culturals, científiques i de transports públics. “Esperem que puguem reproduir el mateix clima de diàleg que vam tenir al juliol quan vam acordar la Llei de Contractes del Sector Públic i puguem resoldre aquest problema”, ha dit el diputat.

El text s’ha aprovat amb el vot a favor de tots els grups excepte el PP, que ha optat per l’abstenció encara que amb el compromís d’abordar el problema en el marc de la ponència de la Llei de Contractes de Sectors Exclosos.

dimecres, 14 febrer, 2018|