El Congrés dóna llum verda a la proposta d’ECP per facilitar el control públic de l’aigua

El Congrés dels Diputats ha donat llum verda a la proposta d’En Comú Podem per facilitar que els ajuntaments puguin recuperar la gestió directa de l’aigua. La moció conseqüència d’interpel·lació presentada per ECP ha estat aprovada amb els vots de tots els grups excepte de PP i CS i l’abstenció del PDeCat

La iniciativa, defensada al Ple per la diputada d’En Comú Podem, Alicia Ramos, insta al Govern a modificar la Llei d’Estabilitat Pressupostària i Sostenibilitat Financera i la Llei de Racionalització Local. L’objectiu d’aquests canvis és apostar per l’autonomia local de manera que els municipis puguin gestionar de manera conjunta “tot el cicle de l’aigua, però prioritzant el consum humà”.

Actualment, va explicar Ramos al Ple, els ajuntaments no poden escollir la millor opció de gestió perquè les traves legals dificulten el control directe dels consistoris i premien la gestió indirecta, per part de multinacionals del sector.

El text, transaccionat amb el PSOE, reclama al Govern una Llei de Bases per la Regulació dels serveis d’aigua i sanejament que reconegui l’accés a l’aigua potable com un dret humà i que garanteixi legalment que el cànon concessional que han de pagar les entitats subministradores es destini a la renovació d’infraestructures i l’explotació del recurs.

“Si l’aigua és un bé comú i un dret bàsic, el model de gestió no pot estar subordinat a l’obtenció d’un benefici privat, sinó que ha de garantir l’eficiència, l’equitat social i la gestió democràtica”, va enfatitzar Ramos al ple d’aquest dimecres.

La moció també proposa canvis en la normativa de contractació pública: d’una banda, per reduir els límits de la durada dels contractes de gestió de serveis públics i, de l’altra, per facilitar que els ajuntaments i la ciutadania puguin exercir un control sobre el servei.

“La base del govern de l’aigua és que ha de ser transparent i ha de fer prevaldre l’interès públic sobre el privat”, va explicar Ramos. Per això, fins i tot en el cas de la gestió indirecta, la proposta d’En Comú Podem reclama revertir la concessió sense despeses abusives i incorporar criteris socials, de gènere i sostenibilitat en les subcontractacions a través d’una concessionària o d’una empresa mixta si decideixen remunicipalitzar el servei.

dijous, 15 novembre, 2018|