La Comissió de Cooperació aprova una proposició del grup confederal que defensa el dret a promoure campanyes de boicot, sancions i desinversions contra Israel

La Comissió de Cooperació del Congrés dels Diputats va aprovar aquest dimarts per unanimitat la Proposició no de Llei del Grup Parlamentari Confederal d’Unidos Podemos – En Comú Podem – En Marea per a la legítima defensa dels Drets Humans. L’esmena transaccional aprovada per tots els grups parlamentaris insta el Govern a “reconèixer i defensar el dret a les activitats legals i pacífiques dels activistes de drets humans palestins, israelians i d’altres països protegides per la llibertat d’expressió i reunió, com el dret a promoure campanyes de boicot, sancions i desinversions”.

Aquesta aprovació implica que el Govern de l’Estat ha de reconèixer aquests drets i actuar contra l’assetjament que pateixen activistes a Espanya i a molts altres països en les seves campanyes pacífiques, legals i legítimes contra la violació de drets humans a Palestina. El Congrés se suma als reconeixements del dret a l’BDS com a llibertat d’expressió ja realitzats per la vicepresidenta i alta representant de la Unió Europea, Federica Mogherini; els governs d’Irlanda, Holanda i Suècia; i el Parlament de Navarra.

A la Proposició No de Llei aprovada avui s’ha instat el Govern a protegir defensores de drets humans assenyalant específicament amenaces concretes contra la defensa dels drets mediambientals a l’Amèrica Llatina i els drets LGTBI. Per desgràcia, assassinats tan coneguts com el de les dones Berta Càceres -per la seva denúncia dels abusos de les transnacionals a Hondures- i Hande Kader -per la seva denúncia de l’assetjament i violència a les persones trans i homosexuals a Turquia- són només els més coneguts en una llarga llista de persecucions a tot el món a persones i organitzacions en la seva defensa dels Drets Humans.