La màxima direcció de la formació també ha decidit convocar una Assemblea Nacional extraordinària quan finalitzi el cicle electoral, a la qual Nuet ha anunciat que no es tornarà a presentar al càrrec de coordinador general

El Consell Nacional extraordinari d’EUiA, reunit aquesta tarda a Barcelona, ha aprovat una resolució política de cara a les eleccions generals del 28 d’abril, presentada pel coordinador general Joan Josep Nuet, en què la màxima direcció de la formació ha decidit concórrer de nou als comicis en coalició amb Catalunya En Comú. Així mateix, EUiA ha decidit convocar una Assemblea Nacional Extraordinària “un cop finalitzat el cicle electoral” per “analitzar la situació política i prendre aquelles decisions que se’n derivin”.

Nuet ha aprofitat el Consell d’avui per anunciar que ell no es presentarà al càrrec de coordinador general en la que serà la 8a Assemblea Nacional d’EUiA i ha dit que fins i tot pot deixar el càrrec abans de la celebració de l’Assemblea.

A continuació reproduïm la resolució aprovada per 55 vots a favor, cap vot en contra i 33 abstencions.

RESOLUCIÓ DEL CONSELL NACIONAL D’EUiA 13 de març de 2019

El Consell Nacional d’EUiA en les seves sessions del 15 de setembre i el 15 de desembre de 2018 ha analitzat críticament l’evolució de Catalunya En Comú, el projecte en el qual EUiA desenvolupa bona part de la seva activitat política institucional.

El 15 de setembre del 2018 el Consell Nacional feia un anàlisi del canvi de rumb impulsat a CatComú a partir del mes de juny al conformar-se la nova direcció nacional i posteriorment hem assistit a la dimissió de Xavier Domènech com a Coordinador General de Catalunya en Comú al setembre passat. Elisenda Alamany va dimitir també com a Portaveu del Grup Parlamentari de Catalunya en Comú Podem a l’octubre. En el mateix Consell Nacional EUiA engegava un diàleg amb la direcció de Catalunya en Comú per rectificar aquest rumb aprovant una proposta de 8 punts.

El 15 de desembre de 2018, EUiA aprovava al Consell Nacional l’acord d’aquest diàleg entre ambdues direccions nacionals que donava estabilitat per afrontar les Eleccions Europees i Municipals del 26 de Maig, encara que persistien preocupacions que no van poder acordar-se. Així doncs constatem la participació d’EUiA a les llistes electorals de Catalunya en Comú a les Eleccions Europees d’acord amb Izquierda Unida i Podemos.

Constatem que EUiA està participant majoritàriament de les candidatures municipals impulsades per Catalunya En Comú i Podem. En algunes localitats es donen altres tipus d’aliances donat el recorregut històric de cada localitat. Donat el context polític, s’hauria de viure amb normalitat les diferències al bastir aquest espai polític i la presència de diverses candidatures electorals.

El passat dijous 21 de febrer van reunir-se dues delegacions de les direccions de Catalunya en Comú i d’EUiA per analitzar la situació política, esbrinar la situació concreta dels acords electorals a les Eleccions Europees i Municipals del 26M i explorar un acord per les Eleccions Generals del 28A.

EUiA va fer una proposta basada en 4 eixos en dita reunió:

1. Signar una Coalició Electoral per assegurar la participació en els drets jurídics, comunicatius i financers de la mateixa.

2. Desenvolupar un acord programàtic en el marc de Catalunya En Comú on mantenim, com sempre, la sobirania de la nostra organització en aquelles qüestions no presents en el programa.

3. Participar de les llistes electorals al Congrés i Senat en llocs de sortida, fent compatibles les decisions col·lectives i les normes de funcionament d’EUiA amb les de Catalunya En Comú.

4. Desenvolupar un acord econòmic en el marc de la Coalició Electoral de les Generals per garantir recursos al conjunt d’actors polítics.

Cal tenir en compte les circumstàncies polítiques en les quals ens movem; com són la constatació del perill d’involució democràtica que representa l’amenaça de l’aliança de dretes extremes que vol ocupar les institucions, dominar el relat polític i atemptar greument contra la convivència democràtica i els drets socials.

També cal expressar la preocupació, en el marc del Judici al Sobiranisme al Tribunal Suprem, per les pretensions de les acusacions de crear el relat d’una violència inexistent que criminalitza les idees, els procediments democràtics parlamentaris i l’exercici dels drets fonamentals, i finalment afirmar que la possible involució política i la criminalització penal que s’està produint requereix respostes i propostes valentes, d’aliances democràtiques, republicanes que acumulin la força per trencar compartiments polítics i socials estancs i obrin marcs de col·laboració i d’emergència democràtica. Com s’ha proposat des del GP de Catalunya En Comú Podem caldria crear un “Front Democràtic” que abasti propostes socials, republicanes, feministes i sobiranistes que pogués tenir expressió en tot el cicle electoral.

Fruit d’aquest diàleg i un cop escoltades les propostes de la direcció de Catalunya En Comú es proposa al Consell Nacional el següent acord:

1. EUiA signarà una coalició instrumental amb el conjunt d’actors polítics de Catalunya en Comú a les Eleccions Generals.

2. EUiA, un cop finalitzat el cicle electoral, convocarà una Assemblea Nacional Extraordinària per analitzar la situació política i prendre aquelles decisions que se’n derivin.

3. EUiA dóna suport explícit a la candidatura de Barcelona En Comú a les municipals del 26M, a la seva candidata Ada Colau i a la companya Mercedes Vidal.