El grup demana a la UE que pressioni al govern turc perquè acabi amb les massacres a les ciutats kurdes, restableixi la immunitat als diputats l’HDP i posi fi a l’acord sobre refugiats

El grup preparatori de la Tercera Conferència del Mediterrani, integrat per partits de l’esquerra d’ambdues bandes del Mediterrani, ha emès avui des de Roma, on són reunits, una declaració condemnant l’intent de cop d’estat a Turquia.

En aquest comunicat es condemnen els cops d’estat per considerar que “aquesta no és la forma d’establir la democràcia ni la manera d’assegurar els drets humans” i expressa que els autors del cop tenen que fer front a les conseqüències jurídiques dels seus actes. Condemna així mateix la repressió arbitrària que, amb l’excusa del cop militar, està portant a terme el govern d’Erdogan i que està aprofitant per a reforçar el seu govern autoritari.

El grup demana que la Unió Europea pressioni al govern d’Erdogan perquè acabi amb l’estat de setge i les massacres a les ciutats kurdes de Turquia, restableixi la immunitat als diputats del partit de l’oposició HDP i posi fi a l’acord sobre refugiats que la UE ha firmat amb Turquia. Alerta per últim del perill de restablir la pena de mort al país.

A través de la declaració que reproduïm a continuació, els partits del grup preparatori de la Tercera Conferència del Mediterrani reiteren una vegada més el seu total suport a les forces progressistes i democràtiques que treballen contra la repressió a Turquia.

Declaració del grup de treball preparatori de la Tercera Conferència del Mediterrani

Ni cop militar, ni cop civil a Turquia

El Partit de l’Esquerra Europea (PEE) condemnem fermament l’intent de cop d’estat militar a Turquia. Aquesta no és la forma d’establir la democràcia ni la manera d’assegurar els drets humans.

Al mateix temps volem deixar molt clara la nostra condemna de la repressió arbitrària, contra reals o presumptes enemics, que està portant a terme el govern d’Erdogan. Els autors del cop militar tenen que fer front a les conseqüències judicials dels seus actes, però l’empresonament de milers de persones amb pretextos poc sòlids contravé les regles del Dret i crea noves divisions en una societat ja fragmentada.

Som enèrgicament contraris a la reintroducció de la pena de mort a Turquia i estem consternats per la forma en què Erdogan i el seu govern de l’AKP estan utilitzant la situació actual com una oportunitat per a reforçar el règim presidencial autoritari.

El Partit de l’Esquerra Europea recolzem una veritable perspectiva democràtica de Turquia. Per tant, demanem a la Unió Europea que cancel·li el brut acord sobre refugiats amb Erdogan i pressioni per acabar amb els tocs de queda a ciutats kurdes, les hostilitats i les massacres a les regions kurdes de Turquia i el restabliment de la immunitat parlamentària per als diputats de l’HDP. La nostra solidaritat pertany a les forces progressistes i democràtiques de Turquia en la seva lluita contra la repressió.