El programa de mercantilització de dades sanitàries serà substituït per una gestió del Big Data sanitari “exclusivament pública” sense finalitats comercials

El Parlament de Catalunya ha aprovat avui (per unanimitat de tots els grups, amb els únics vots en contra del PP) la moció presentada per Catalunya Sí Que es Pot per aturar “definitivament” el projecte de mercantilització de les dades del sistema sanitari anomenat VISC+. Aquest projecte serà substituït, tal i com recull el text aprovat per la cambra, per un sistema “de gestió exclusivament pública” que assegurarà que en cap cas les dades del Big Data sanitari seran “cedides ni venudes a empreses privades ni amb finalitats comercials”.

La diputada de la confluència Marta Ribas ha assegurat que l’objectiu d’aquesta moció ha estat “deixar en el calaix de la història el projecte VISC+”, i ha subratllat que aquesta experiència ha estat “un exemple” de com “massa sovint s’ha intentat fer negoci amb la salut”. Per evitar-ho, la moció de Catalunya Sí Que es Pot planteja que les dades sanitàries només es puguin fer servir per a fer recerca als centres acreditats pel CERCA de la Generalitat i que superin el filtre d’un comitè ètic d’investigació clínica (un CEIC) independent i creat per a aquesta funció.

Aquest nou sistema haurà de garantir en tots els casos l’anonimat de totes les dades mitjançant diversos protocols de seguretat i auditories constants, i donarà l’opció als usuaris a que les seves dades no formin part d’aquest Big Data sanitari. El text també contempla la posada en marxa d’una campanya informativa per donar a conèixer als usuaris de la sanitat pública la forma de poder exercir el dret a no ser inclòs en el registre de dades sanitàries. A més, el text marca que es realitzarà “en el termini màxim d’un mes” la jornada participativa i oberta amb els professionals i agents implicats sobre el Big Data a Catalunya aprovada a la moció 150/X.

Durant la seva intervenció, Ribas ha fet palès el “reconeixement” del seu grup cap a “tota la gent que ha estat lluitant contra el VISC+ com la Marea Blanca, els experts en tractament de dades i en biomèdica” i els ha emplaçat a participar en les jornades participatives per “enriquir” el projecte. “Volem que aquest nou projecte pugui esdevenir un exemple per altres països”, ha dit la diputada, que espera que d’ara en endavant “les dades del nostre sistema sanitari tinguin una utilitat social real”.