Hortènsia Grau, sobre la llei de canvi climàtic: “Avui aprovem la llei més important de la legislatura”

“Avui aprovem la llei més important de la legislatura, perquè depèn com s’apliqui es decidirà el nostre futur”. Així de contundent s’ha mostrat la diputada de Catalunya Sí que es Pot portaveu en temes de medi ambient, Hortènsia Grau, després que el Parlament hagi aprovat la Llei de Canvi Climàtic que conté mesures tan ambicioses com que tot el sistema elèctric català provingui d’energies renovables el 2050, l’establiment de pressupostos de carboni, tant generals per tot Catalunya com dividits per sectors, per limitar les emissions contaminants permeses, o que Catalunya sigui un país lliure al 100% de gasos d’efecte hivernacle l’any 2050.

“Avui legislem perquè aquest govern o els que vinguin tinguin les eines per fer front a una realitat que ens interpel·la a tots: als de dretes i esquerres, als liberals i anticapitalistes, als independentistes i federalistes”, ha continuat la diputada, que ha assegurat que els efectes i els riscos del canvi climàtic “canviaran i ja estan canviant la nostra economia”. Una llei que, per Grau, “compromet seriosament qui governi, perquè l’haurà d’aplicar, i també al Parlament, a qui s’han de retre comptes”. I és que la llei considera els acords vinculants i no sotmès a condicionants econòmics de creixement o competitivitat.

La diputada també ha destacat que la llei planteja “un sistema d’avaluació de la petjada de carboni dels productes per tal que els consumidors sàpiguen en l’etiquetatge els kg de CO2 per kg de producte”, i la creació d’un comitè d’experts sobre el canvi climàtic “que és independent i que presenta al Govern i al Parlament les seves propostes de pressupostos de carboni”.

La diputada de la confluència ha posat en valor “els acords aconseguits” entre els grups parlamentaris, ha qualificat “d’encert” que cap grup presentés esmena a la totalitat a l’avantprojecte de la llei “per deixar que es tramités”, i ha definit la llei avui aprovada “com un punt de partida per anar més enllà en un futur”.