La diputada de CatECP Yolanda López destaca la lluita de les Kellys i reclama al Govern que posi fre a les “pràctiques il·legals i abusives” que es produeixen al sector

El Parlament de Catalunya ha aprovat avui la creació d’un Segell de Treball Just i de Qualitat en el sector de la Hosteleria i la Restauració que indiqui que un determinat establiment compleix amb els drets laborals dels seus treballadors i treballadores. A proposta de Catalunya en Comú Podem (CatECP), la Cambra ha donat llum verda al Segell reclamat per les cambreres de pis en lluita, les Kellys, amb qui el grup parlamentari ha treballat conjuntament.

Entre d’altres indicadors, el Segell es basa en l’aplicació dels convenis col·lectius, la no externalització dels serveis centrals en l’activitat hotelera -com ho són les cambreres de pis-, el compliment de les lleis de riscos laborals, la igual retribució entre homes i dones per igual treball, la contractació de persones que formin part de col·lectius vulnerables i el foment de l’ocupació estable i de qualitat.

L’oposició de tots els grups excepte Catalunya en Comú Podem i la CUP, però, no ha permès aprovar el punt que obligava la Generalitat a contractar serveis únicament amb els hotels que disposin del Segell de qualitat.

La diputada de CatECP Yolanda López ha denunciat les “pràctiques il·legals i abusives” realitzades per aquelles empreses que externalitzen la seva activitat pròpia “per estalviar costos”. “La reforma laboral del PP ha permès qualsevol classe de burla als convenis col·lectius, creant condicions penoses per a tots els treballadors i treballadores”, ha criticat.

López s’ha dirigit al conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir El Homrani, per retreure-li que mentre el seu departament “tira pilotes fora” a Catalunya hi ha “centenars de dones condemnades a patir ansietat, dolors d’artrosi, cervicals i de genolls”, que s’han d’acabar medicant per a poder netejar entre 25 i 30 habitacions al dia amb sous que “la majoria de les vegades no arriba ni als 2’3 euros”. “Deixi de mirar cap a una altra banda”, ha reclamat.

Segons la moció aprovada, el Segell de Treball Just i de Qualitat requerirà d’auditories anuals “que permetin verificar el seu compliment” i s’haurà de renovar cada tres anys. A més, la web de la direcció de Turisme haurà de disposar del registre d’empreses que tinguin el Segell per tal de poder-ne fer promoció.

La diputada ha agraït la seva lluita a les Kellys i ha celebrat que “front els qui busquen fer-nos competir a la baixa”, les cambreres de pis organitzades “no han desistit en el seu intent de trencar amb l’espiral de precarietat”.