Nuet: “Els homes i dones que van patir els més de 20.000 judicis del franquisme no eren delinqüents, sinó gent que va lluitar per la seva terra i les seves idees”

El Parlament de Catalunya ha donat el tret de sortida per declarar nuls els judicis sumaríssims de la dictadura franquista. El ple de la cambra catalana ha tirat endavant la tramitació de la proposició de llei de reparació jurídica de les víctimes del franquisme, presentada per Catalunya Sí Que es Pot, Junts pel Sí i la CUP, que declara “nuls i sense cap efecte jurídic tots els consells de guerra sumaríssims i les corresponents sentències, instruïts per causes polítiques a Catalunya pel règim franquista”.

“Els homes i dones que van patir els més de 20.000 judicis del franquisme no eren delinqüents, sinó lluitadors per la llibertat, revolucionaris, antifranquistes, comunistes, catalanistes, gent que va lluitar per la seva terra i les seves idees”, ha afirmat el diputat de Catalunya Sí Que es Pot Joan Josep Nuet, que ha mantingut que “el franquisme no va ser un règim autoritari, com ens vol fer creure l’Acadèmia de la Història, sinó un règim feixista i totalitari que destruïa les persones”.

El portaveu en temes de memòria de la confluència ha relatat les històries de diversos lluitadors i lluitadores antifranquistes i ha assegurat que els homes i les dones que van patir la repressió de la dictadura, la “generació antifeixista”, és “d’allò millor que ha donat aquesta terra”. El diputat ha reivindicat la seva lluita per les llibertats i ha denunciat que “quan busquem en els arxius encara trobem els seus judicis i el que es va dir d’ells”.

“És hora que per primera vegada a la historia democràtica una institució de l’estat digui prou”, ha sentenciat, alhora que ha reivindicat el govern tripartit d’esquerres de la Generalitat que “per primera vegada va posar en el mapa la lluita per la memòria històrica” des d’una vessant institucional.