La proposta de Catalunya en Comú Podem pretén afavorir la conciliació laboral i familiar dels treballadors i treballadores i protegir el petit comerç

El ple del Parlament de Catalunya ha donat llum verda avui a la proposició de llei impulsada per Catalunya en Comú Podem (CatECP) que fixa que els comerços tanquin a les 21 hores tot l’any, i no només a l’hivern, com passa ara. La mesura pretén afavorir la conciliació laboral i familiar dels treballadors i treballadores i protegir el petit comerç, ha explicat la diputada de CatECP Yolanda López. “450.000 persones a Catalunya que cada dia treballen darrera els mostradors, a les línies de caixa o reposant articles estan sent privades majoritàriament del seu dret a la conciliació”, ha denunciat.

La proposició de llei, que avui ha superat el debat de totalitat, planteja la modificació de l’article 36.2 de la llei 18/2017, de l’1 d’agost, de comerç, serveis i fires per tal que els establiments comercials hagin de romandre tancats entre les 21 hores i les 6 hores durant els dotze mesos de l’any. “     Portem al ple la veu dels treballadors i treballadores del sector del comerç, que van recollir més d’11.000 signatures per reclamar un horari comercial que afavoreixi la conciliació durant tot l’any i no només durant 8 mesos”, ha afirmat López.

La diputada ha recordat que els  excessius horaris laborals al sector del comerç “repercuteixen en l’agreujament de la bretxa de gènere i l’augment de la vulnerabilitat de les dones al món laboral”. També ha avisat que cal protegir el petit comerç, “una de les essències del territori català”. I és que la pujada dels lloguers i uns “horaris liberalitzats”, ha alertat, estan provocant que el petit comerç pateixi “una competència deslleial i desmesurada, impossible d’assumir”, la qual cosa implica que “tendeixin a desaparèixer”.

La diputada de CatECP ha criticat que el Govern “va molt tard” en posar-hi remei. En aquest sentit, ha instat l’Executiu a posar en marxa les accions recollides al pacte per la reforma horària per a complir amb els objectius marcats per al 2025.