El diputat de Catalunya en Comú Podem David Cid reclama que Catalunya “lideri” la lluita contra l’augment de residus plàstics a nivell global

El Parlament de Catalunya ha aprovat que a partir de l’1 de gener del 2021 a Catalunya es prohibeixi la venda i distribució d’envasos i utensilis de plàstic d’un sol ús. A proposta de Catalunya en Comú Podem, la comissió de Medi Ambient ha donat llum verda a que en la futura llei de residus de Catalunya s’estableixi aquesta mesura, així com la distribució i la venda d’altres productes que continguin o produeixin microplàstics o nanoplàstics, amb l’objectiu de frenar l’augment de residus de plàstics que acaben al mar.

“La producció de residus de plàstics està augmentant de forma exponencial, i és possible que el 2020 arribin a més de 500 milions de tones a escala global”, ha alertat el diputat de Catalunya en Comú Podem David Cid, que ha reclamat que Catalunya hauria de “liderar” la lluita contra la producció de plàstics a nivell europeu. “França va aprovar que el 2020 aquests utensilis de plàstic d’un sol ús siguin prohibits. El País Valencià té previst fer-ho també el 2020 i és possible que també les Illes Balears”, ha recordat.

La proposta de resolució aprovada avui al Parlament també estableix per al 2021 la prohibició de la venda i distribució de les versions no recarregables d’encenedors, maquinetes d’afaitar, cartutxos i tòners d’impressora i fotocopiadora no reciclables, així com de càpsules de cafè d’un sol ús fabricades amb materials no reciclables orgànicament o mecànicament. A més, fixa que només es puguin comercialitzar a Catalunya les palletes per a begudes, bastonets per les orelles i bastonets dels caramels fabricats amb materials compostables.

“És fonamental evitar la producció i el consum d’aquestes utensilis per reduir de la producció de residus i evitar que acabin a mars i oceans”, ha afirmat Cid.