Comunicat del PEE sobre l’aplicació de l’article 155 de la Constitució

«Amb l’activació de l’article 155 de la Constitució espanyola, el govern de Rajoy ha apartat una solució equitativa al conflicte de Catalunya fins a una distància encara més gran. Aquest article no s’ha aplicat des del final de la dictadura franquista i permet que les autoritats espanyoles prenguin mesures coercitives contra Catalunya.

El govern espanyol continua així el camí de la irracionalitat i reforça d’aquesta manera les ambicions d’independència a Catalunya. Madrid podria guanyar molt si finalment va acceptés el costat català com a interlocutor entre iguals.

No obstant això, si el govern espanyol deposa i fins i tot deté el president català elegit democràticament, Carles Puigdemont, i els representants del Consell Europeu hi donen suport, tota la Unió Europea corre el perill de caure en una legitimació de la crisi. La repressió i la demostració de poder per resoldre un conflicte són contradictoris amb la idea original europea.

Si el Govern espanyol convoca noves eleccions a Catalunya amb l’aplicació de l’article 155 la Unió Europea ha de vetllar perquè es respectin els principis d’eleccions lliures, democràtiques i lliures.

Seria aconsellable que la Unió Europea designés un mediador polític.»