Comunicat del Partit de l’Esquerra Europea sobre el procés de pau a Colòmbia

El Partit de l’Esquerra Europea (PEE), donem suport avui com sempre al compromís del president Juan Manuel Santos i les FARC-EP per mantenir ferma la bandera de la pau estable i duradora que mereixen i reclamen tots els colombians i colombianes, però al mateix temps estem molt preocupats per les dificultats que comporta la implementació de l’Acord d’Estat Final, avui dia en particular amb enfocament en el compliment de la Llei d’Amnistia i Indult, que és una de les lleis fonamentals de la construcció de la Jurisdicció especial per la pau, tan necessària perquè es faci efectiva la llibertat dels presoners polítics.

Fa 6 mesos que s’ha signat la Llei d’Amnistia i Indult i només s’ha beneficiat 832 dels 3400 presoners que han estat reconeguts per les FARC-EP.

Dignificar la vida dels i les combatents complint amb el pacte és la millor senyal de reconciliació després d’un conflicte de 52 anys, i un punt prioritari l’acord és la llibertat dels presoners polítics que segueixen empresonats, tot i la Llei d’Amnistia i Indult. L’excarceració dels i les combatents reclosos per delictes associats a l’activitat insurgent s’ha demorat més del que s’esperava, es considera que només el 25% de presoners / es han estat enviats a les Zones veredales transitòries de normalització (ZVTN), en condicions de vida precària i inadequada, per des d’allà i després de ser revisats els seus casos, passin a ser amnistiats o processats per la Jurisdicció especial per a la Pau (JEP).

A causa d’això, el 26 de juny de 2017 a totes les presons de Colòmbia ha començat la Jornada Nacional de Desobediència liderada per les i els presoners polítics, que troba tota solidaritat del PEE.

Expressem també molta preocupació veient que falten encara importants compromisos legislatius complementaris de la Justícia Especial de Pau, una reforma política i del sistema electoral. Resulta evident que hi ha sectors de la branca judicial oposats al procés de pau.

El govern no ha posat en marxa els programes de reincorporació econòmica i social dels antics guerrillers, a menys d’un mes perquè conclogui el procés de desistiment de les armes, el que també suposa un greu incompliment del que s’ha acordat, mentre les FARC- EP segueixen complint a tot arreu de l’acord, com demostra l’acte solemne de reconeixement de la deixadesa d’armes a la zona veredal d’Altiplans, en la qual la Missió de l’ONU a Colòmbia ha certificat les armes registrades i els passos subsegüents que continuen la finalització de la confrontació bèl·lica.

Des del PEE sol·licitem tant al govern del president Juan Manuel Santos com a la Unió Europea, que és proveïdora de la implementació de l’Acord d’Estat Final de Pau, què les dues instàncies exigeixin el compliment, i cridem a la solidaritat de partits polítics, moviments socials i de la comunitat internacional a la crida perquè es compleixi amb tot el que correspon a la implementació de l’Acord, on un punt prioritari és la llibertat dels presoners polítics que segueixen empresonats, tot i la llei d’amnistia.

Grup de treball de l’Amèrica Llatina i Carib del Partit de l’Esquerra Europea (PEE).