La candidatura s’ha aprovat amb els vots favorables de tots els grups i l’abstenció de la CUP-Capgirem i s’ha destacat de Vilà l’experiència, la solvència i la implicació per a defensar els drets de la ciutadania

El Plenari del Consell Municipal ha aprovat avui amb els vots de tots els grups municipals i l’abstenció de CUP-Capgirem, la designació de Maria Assumpció Vilà com a Síndica de Greuges de Barcelona per als propers cinc anys. Vilà ha estat reelegida al càrrec, que actualment ocupa en funcions des de la finalització del seu mandat, al maig de 2015.

En la seva intervenció, tots els grups municipals han coincidit a destacar de l’actual Síndica la capacitat de generar consens al voltant de la seva figura, el seu compromís amb la institució i en la defensa dels ciutadans i ciutadanes, l’experiència al capdavant de la Sindicatura, i la seva solvència i eficàcia. Tant l’alcaldessa com la resta de regidors i regidores han desitjat a Maria Assumpció Vilà “tots els encerts en la defensa dels drets de les ciutadanes i ciutadans de Barcelona”, i li han demanat continuar la seva tasca amb independència i sentit crític.

Una institució per a defensar els ciutadans i ciutadanes

Vila està al capdavant de la Sindicatura de Greuges de Barcelona des de l’any 2009, i aquest serà el seu segon mandat al capdavant de la institució, que va ser creada per acord del Plenari al 2003. L’actual síndica en funcions va arribar al càrrec després de la primera sindica de la ciutat, Pilar Malla, que va prendre possessió del càrrec al gener de 2005.

La Sindicatura de Greuges de Barcelona és una institució que té la funció de defensar els drets fonamentals i les llibertats públiques dels ciutadans i ciutadanes i també de les persones que es trobin a la ciutat encara que no en siguin residents. Amb aquesta finalitat, supervisa l’actuació de l’Administració municipal i dels serveis públics que en depenen. És una institució independent, el reglament de la qual va ser aprovat el 21 de març de 2003.

Una renovació amb interacció ciutadana

El procés per a la renovació del càrrec de Síndic/a de Greuges municipal es va obrir el passat 15 de gener, amb la recepció de candidatures fins al 15 de març i posteriorment amb un procés d’interacció ciutadana on es van exposar els currículums dels cinc candidats i candidates. En aquest període, Àngel Miret, David Bondia, Maria Assumpció Vilà, Mercè Molina i Miquel Nadal van poder rebre suports de ciutadans, ciutadanes i entitats.

Posteriorment, des de la regidoria de Presidència es va informar a la comissió permanent del Consell de Ciutat, com a màxim òrgan de participació de les entitats de la ciutat al Consistori, i es va obrir un torn de consultes amb tots els grups municipals, que ha acabat amb la proposta de Maria Assumpció Vilà per al càrrec.