Els grups al Parlament i al Congrés insten a reunir la Comissió Bilateral per tal d’obrir una “nova etapa” de diàleg “de tu a tu”

La portaveu de Catalunya en Comú Podem al Parlament, Elisenda Alamany, i el portaveu adjunt d’En Comú Podem al Congrés, Josep Vendrell, han comparegut avui en roda de premsa per reclamar que en el període d’un mes es reuneixi la Comissió Bilateral Generalitat – Estat amb l’objectiu de recuperar les lleis catalanes tombades pel TC i obrir “una nova etapa de diàleg” que permeti “tirar endavant grans consensos de país”.

La iniciativa es concreta amb el registre d’una proposta de resolució al Parlament i d’una Proposició no de Llei al Congrés en què es reclama al Govern de la Generalitat i al Govern de l’Estat que en el termini d’un mes s’impulsi la convocatòria de la Comissió Bilateral per tal d’abordar la retirada dels conflictes de competències plantejats davant el Tribunal Constitucional pel PP i que han comportat la suspensió de lleis aprovades al Parlament, en alguns casos per unanimitat. Així mateix, demanen que es reactivi la Comissió Mixta de Transferències Estat-Generalitat per “avançar en el traspàs de transferències pendents”.

Els comuns insten ambdós governs a “iniciar una nova etapa de relacions basada en el diàleg, el respecte institucional i el principi de bilateralitat per afrontar el conflicte polític”. “S’obre una oportunitat, una etapa de diàleg, i ens agradaria passar de les paraules als fets”, ha dit Alamany. La portaveu de CatECP ha qualificat “d’ingerència intolerable a la sobirania del Parlament” els recursos presentats davant del TC que van generar la suspensió automàtica de fins a 46 lleis, entre elles la de comerç, la llei de canvi climàtic, i la llei d’universalització de la sanitat. “El que han fet aquests recursos, a més de torpedinar la normalitat democràtica a Catalunya, és que no han permès protegir la gent més vulnerable”, ha defensat Alamany.

Per la seva part, el portaveu adjunt d’En Comú Podem, Josep Vendrell, ha remarcat que “la moció de censura obre una nova etapa de superació de la confrontació que ha d’estar marcada pel diàleg”. “Ara cal passar de les paraules als fets i concretar tant la manera de dur a terme aquest diàleg com el seu contingut”, ha afegit el diputat d’ECP en referència a la comissió bilateral Generalitat-Estat. “Plantegem que aquest mecanisme es posi en marxa en el termini d’un mes per poder abordar qüestions com els conflictes competencials entre l’Estat i la Generalitat o els projectes de llei i les inversions que afectin a Catalunya”, ha concretat Vendrell. Per últim, ha demanat al PSOE “no deixar-se acomplexar pel PP i C’s; cal ser valents i establir com a línia fonamental el diàleg democràtic entre els dos governs”.

Descarrega la PR i la PNL en aquest enllaç.