La formació organitza un debat amb activististes, entre elles l’advocada Núria Lozano, responsable de Món del Treball d’EUiA i membre de l’Executiva dels Comuns
En Comú Podem de Santa Coloma de Gramenet va celebrar ahir vespre un debat obert sobre com combatre la LGTBIfòbia que va comptar amb la participació de diverses activistes. La xerrada va coincidir amb l’anunci per part del PP d’una esmena a la totalitat de la llei que En Comú Podem havia pactat amb la FELGTB contra la LGTBIfòbia. Entre els participants hi havia el president d’Entenem Santa Coloma de Gramenet, Xavi Villena; l’activista, advocada i membre de Catalunya en Comú, Núria Lozano; Roser Garcia de Barcelona en Comú; i Mireia Iniesta de Podem.
En la seva intervenció, el colomenc Xavier Villena va destacar que “nosaltres des d’Entenem Santa Coloma demanem que a la nostra ciutat es facin polítiques efectives i no efectistes, i que per tant s’escolti la veu del col·lectiu LGTBI”. Villena va demanar comunicació i polítiques d’actuació efectiva com ja es fa en altres ajuntaments com el de Santa Perpètua de la Moguda, per exemple, amb una oficina d’atenció. El president de l’entitat colomenca va fer esment a diverses iniciatives proposades i que no han obtingut resposta, com la de fer xerrades als centres educatius.
La LGTBIfòbia segueix, malauradament, massa present a la nostra societat, tal i com van deixar varis testimonis durant el debat. És per això que les entitats de persones LGTBI han impulsat diverses lleis autonòmiques per combatre-la; de fet el Parlament de Catalunya ha estat pioner, però en canvi la llei no sempre ha tingut el desplegament i la dotació pressupostària necessària.
Per la seva banda, Núria Lozano va voler fer èmfasi en què “no hem de confrontar-nos amb les normatives aprovades, sinó treballar per fer-les efectives”, en un país en el que les lleis aprovades van per davant moltes vegades del seu impacte en la societat. Lozano va dir a més que la LGTBIfòbia és una mostra de la precarietat en la qual vivim instal·lades, en no poder desenvolupar els nostres projectes de vida com volem, sempre amb por.
A la presentació de l’acte es va ressaltar el fet de fer-lo el dia de Sant Valentí, en favor de les moltes i variades formes d’estimar. Entre d’altres aspectes que van aparèixer durant el debat es va destacar la necessitat de treballar per una veritable coeducació que permeti superar el gènere binari, tal i com va apuntar Mireia Iniesta, o les dificultats encara presents per viure la lliure sexualitat en la societat actual, segons Roser Garcia.