En Comú Podem: “Les mesures energètiques del Govern són un pegat insuficient perquè no acaben amb els privilegis de les elèctriques”

El Govern ha aprovat un Reial Decret de mesures urgents contra la pobresa energètica que, per al grup dels Comuns al Congrés és un simple “pegat” que no està a l’alçada de la “gravetat” de la crisi que vivim

El portaveu adjunt d’En Comú Podem, Josep Vendrell, ha afirmat que si el Govern vol el suport del seu grup a aquest Reial Decret “haurà de demostrar un compromís clar per acabar amb els privilegis de les grans elèctriques”. Es coneixen com a ‘beneficis caiguts del cel’ i fan referència als “ingents i injustificats beneficis” que des de fa anys reben “les empreses de l’oligopoli” per les centrals hidroelèctriques i nuclears. Unes centrals sobradament amortitzades i unes empreses que segueixen sent retribuïdes al mercat al mateix preu que l’energia més cara.

“Instem a la ministra a que s’atreveixi a eliminar aquests beneficis il·legítims de les elèctriques perquè d’aquesta manera es podria abaixar la factura de la llum”, ha assenyalat el també portaveu d’Energia d’Unidos Podemos-En Comú Podem-En Marea.

El Reial Decret del Govern no només obvia aquest problema estructural, sino que tampoc aborda la reforma de la tarifa elèctrica per garantir que sigui progressiva en funció de l’energia consumida i només planteja “mesures pal·liatives” que no canvien el model fracassat de bo social de l’exministre Nadal. “Les elèctriques no assumeixen íntegrament el seu cost, de manera que les administracions públiques seguiran cofinançant un bo social que, a més, no podrà ser gestionat per comercialitzadores municipals”, ha especificat.

D’altra banda, ha denunciat Vendrell, la proposta del Govern no garanteix la protecció davant els talls de llum de totes les persones vulnerables. A més, “els llindars de renda a partir dels quals s’estableixen els descomptes del bo social no s’incrementen i es manté el criteri injust de les famílies nombroses”, ha criticat.

Per tot això, Vendrell considera que el paquet de mesures aprovat avui no és un veritable pla de xoc per reduir el preu de l’electricitat, sinó “un primer pas molt insuficient que tindrà efectes escassos” i que, a més, no garanteix que no es produeixin talls de llum a famílies vulnerables.

L’única cosa que En Comú Podem valora positivament són les mesures de foment de l’autoconsum i la derogació de l’ “impost al sol”. “Era una de les condicions que vam plantejar al Govern al document Presupuestos con la gente dentro i hem liderat al Congrés que els grups parlamentaris registrin de forma unitària una proposició de llei sobre aquest tema”.

Vendrell ha recordat que l’autoconsum, especialment el compartit, “és imprescindible per democratitzar l’energia i impulsar les renovables”. En aquest sentit, ha celebrat haver aconseguit “una millora en la proposta inicial del Govern garantint la retribució de l’energia abocada a la xarxa”.

divendres, 5 octubre, 2018|