En Comú Podem negociarà en una mesa bilateral amb el govern del PSOE les mesures pressupostàries per a Catalunya

Entre les demandes que es posaran sobre la taula a la primera trobada, que tindrà lloc la setmana vinent, destaca la reforma de la LAU

En Comú Podem ha aconseguit la creació d’una mesa bilateral amb el govern del PSOE per negociar les mesures pressupostàries específiques per a Catalunya dels Pressupostos Generals de l’Estat 2019. Així ho han anunciat aquest matí la portaveu de la formació al Congrés, Lucía Martín, i el portaveu de Catalunya en Comú i també diputat, Joan Mena. “Ja hem mantingut converses informals, però la setmana vinent tindrem una primera reunió amb el ministeri que encapçala Meritxell Batet per abordar demandes pressupostàries específiques i també altres qüestions que fan referència al conflicte català”, ha detallat Martín. “Som la primera força catalana al Congrés i tenim la responsabilitat de millorar la vida de la ciutadania”, ha afegit.

Entre les mesures que es posaran sobre la taula en aquesta primera trobada en destaquen cinc:

1) Punxar la bombolla del lloguer: reformar la Llei d’Arrendaments Urbans i triplicar la inversió per crear un parc públic de lloguer.

2) Fer complir les promeses d’una dècada perduda de bipartidisme en infraestructures i recuperar la inversió en transport per a poder baixar el preu del bitllet.

3) Cuidar els que cuiden. L’Estat ha de complir la llei i assumir la meitat del cost dels serveis i ajudes a les persones dependents.

4) Derogar el decret d’exclusió universitària del PP i CDC.

5) Ni una menys. Transferir els diners del Pacte d’Estat contra la Violència de Gènere que correspon als Ajuntaments.

Tal i com ha recordat la portaveu d’ECP, “el PSOE s’ha mostrat favorable a moltes de les mesures que demanem quan era a l’oposició, així que confiem que no hi hagi problema en tirar-les endavant”. Malgrat que es negociaran moltes propostes, la diputada ha volgut deixat clara la línia vermella d’ECP per votar favorablement als PGE 2019: la reforma de la Llei d’Arrendaments Urbans (LAU). “A Catalunya és on més han pujat els preus del lloguer en els darrers cinc anys, s’ha de punxar la bombolla del lloguer”, en paraules de Martín. Així, la proposta d’ECP és limitar el preu del lloguer en zones calentes i ampliar a cinc anys els contractes.

Aquesta mesa bilateral entre ECP i el govern del PSOE es constituirà en el marc de les negociacions pels PGE 2019 que ja s’estan duent a terme entre el PSOE i el grup confederal d’Unidos Podemos – En Comú Podem – En Marea i en les quals ECP participa. En aquest sentit, Joan Mena ha destacat que “ja tenim acords avançats en àmbits com els de les pensions, educació, la sanitat pública o la dependència”. Així mateix, el diputat s’ha mostrat convençut que “aquestes negociacions posaran els pressupostos al servei de la gent i ajudaran a deixar enrere la dècada perduda del Govern del PP, que va governar contra la gent i sense posar l’interès general al centre”.

dijous, 27 setembre, 2018|