Jaume Asens proposa a Rosa Lluch com a mediadora de la Taula de Diàleg

El candidat d’En Comú Podem, Jaume Asens, ha anunciat aquest matí els tres eixos que haurien de formar part d’una Taula de Diàleg per trobar “una sortida al bloqueig polític” que viu el país: impulsar un pacte de claredat, crear una hisenda pròpia i blindar la immersió lingüística. Durant una roda de premsa a l’Agència Catalana de Notícies (ACN), Asens ha proposat que la professora Rosa Lluch sigui la mediadora d’aquesta Taula.

Sobre el pacte de claredat, Asens ha assenyalat que “caldria definir quina serà la pregunta del referèndum, les opcions de resposta, el llindar d’aprovació i si hauria d’existir o no un llindar de participació”. “Nosaltres som l’única formació catalana que té les aliances per fer això possible a l’Estat. Ara només ens cal la força per oblidar el PSOE que aquesta sigui també la seva agenda”, ha afegit.

Per aconseguir-ho, el candidat d’En Comú Podem ha explicat que és necessari basar-se en l’experiència dels referèndums precedents (Quebec, Montenegro, Escòcia) i en les recomanacions establertes per a la Comissió de Venècia. En paral·lel, els comuns promouríen des del Govern de l’Estat “una Llei de Referèndum inspirada en la Llei de Claredat canadenca que establís quins són els canals per a la convocatòria”.

Asens ha anunciat també que cal avançar cap a la creació d’una “hisenda pròpia i solidària per Catalunya” perquè “el sistema actual s’ha demostrat clarament ineficient ja que fomenta un repartiment arbitrari dels recursos que discriminen a Catalunya i altres territoris”. Aquesta Hisenda pròpia, ha dit, permetria “assolir la plena capacitat de decisió sobre els tributs recaptats a Catalunya, disposaria dels recursos econòmics que es generen al país per atendre les polítiques socials i econòmiques, i garantiria la lleialtat institucional per evitar arbitrarietats i incompliments de les parts”.

La tercera pota d’aquesta taula, ha explicat Asens, és la immersió lingüística, “un dels tresors més preuats que tenim”. El candidat d’En Comú Podem ha advertit que un govern del trident de dretes no és l’únic que amenaça aquesta conquesta social que tant ha cohesionat Catalunya, sinó que “un govern amb Ciutadans al poder, com encara no ha descartat ni Pedro Sánchez ni Meritxell Batet, també és un atac a la immersió”. Per això, des d’aquesta Taula de Diàleg, els comuns volen impulsar “un pacte d’estat que blindi el model d’escola catalana”.

Asens ha aclarit que totes aquestes mesures són possibles sense necessitat d’iniciar prèviament un procés de reforma constitucional i que només requereixen de la majoria absoluta al Congrés de Diputats.