Els grups que donen suport al Govern impedeixen també l’establiment d’un recàrrec del 50% en la taxa turística destinat a finançar el transport públic

ERC i JxCat han impedit avui que el Parlament reclamés “una reforma fiscal progressiva i amb fiscalitat ambiental” per tal d’augmentar els recursos de la Generalitat, en tombar una reforma de l’IRPF a les rendes més altes i la modificació de l’impost de successions i donacions amb l’eliminació de privilegis fiscals.

El seu vot en contra ha tombat la reforma del tram autonòmic de l’IRPF al 2% que més cobra, en la mateixa línia del fixat al País Valencià, perquè les rendes de més de 120.000 euros paguin el 25,5% “amb l’objectiu de reduir la desigualtat i augmentar la recaptació de la Generalitat”.

Els grups que donen suport al Govern també s’han oposat a reformar l’impost de successions i donacions “eliminant privilegis fiscals en forma de bonificacions” amb l’objectiu de recuperar la recaptació d’abans de les darreres reformes de 2011 i 2014, “arribant a una recaptació de 475,5M d’euros”. Així mateix, tampoc han permès que s’aprovés l’establiment d’un recàrrec del 50% en la taxa turística destinat a finançar el transport públic.

Aquestes són algunes de les principals propostes traslladades per Catalunya en Comú Podem al Govern per tal d’augmentar els recursos disponibles per a elaborar uns pressupostos socials a Catalunya. El portaveu d’economia del grup, David Cid, ha explicat que en matèria pressupostària el grup té tres objectius principals: “reduir la desigualtat, que segueix creixent a Catalunya; obtenir més recursos per poder blindar els serveis socials; i, en ple segle XXI, introduir la fiscalitat ambiental per lluitar contra el canvi climàtic”.

Cid ha lamentat que ni ERC ni JxCat vulguin augmentar la recaptació per a fer uns comptes millors, i ha advertit: “En la negociació de pressupostos estem a anys llums, però en fiscalitat estem en una altra dimensió”. “Des que ERC gestiona la conselleria d’Economia no hi ha hagut cap reforma substancial de dos dels impostos clau que gestiona la Generalitat i que permeten recaptar més, el de successions i l’IRPF”, ha destacat. I ha recordat: “els posicionaments es demostren votant, no parlant, i ho faran al costat de PP i C’s.”

El Parlament sí que ha donat llum verda a augmentar mig punt el tipus de l’Impost d’Actes Jurídics Documentats per a la constitució de préstecs hipotecaris, l’anomenat impost sobre les hipoteques, que després de la darrera reforma recau sobre les entitats de crèdit i no sobre els clients, i ha esdevingut un impost a la banca. Precisament, CatECP va registrar dimarts una proposició de llei amb aquesta mesura. Així mateix, la Cambra ha reclamat implementar noves mesures de lluita contra el frau fiscal “que permetin reduir la bretxa fiscal dels impostos gestionats per l’Agència Tributaria de Catalunya, per exemple reduir el frau en les valoracions immobiliàries”.