En el marc de la reunió del Grup de Treball de Serveis Públics de l’Esquerra Europea, celebrada ahir, el portaveu d’EUiA en aquest espai i conseller nacional, Antonio López, va exposar la situació que està vivint el nostre país per la pandèmia del nou coronavirus. Així doncs, va compartir amb representants de partits d’esquerres de tota Europa l’anàlisi i les propostes en matèria de salut pública. En aquest sentit, va criticar la lentitud amb la que s’han aplicat les mesures de confinament, i el deteriorament del sistema públic de salut per les retallades dels governs de la Generalitat i de l’Estat.

De la mateixa manera, ha fet arribar la crítica de la organització a la Unió Europea, afirmant que no està prenent les mesures necessàries de coordinació i ajudes econòmiques per als països que pitjor ho estan passant. Així, ha reivindicat canvis profunds en el marc de la integració europea, i al mateix temps ha presentat una sèrie de mesures que, per a EUiA, són fonamentals per al present i el futur.

 

Intervenció d’Antonio López a la reunió de Serveis Públics del Partit de l’Esquerra Europea:

Els moviments socials transformadors l’esquerra comunista i uns altres pensaments de caràcter Marxista i progressista, venen lluitant contra les polítiques neoliberals de la mercantilització i privatització del sistema sanitari des de la crisi del 2008 i la perversió de la connivències públic-privades que han portat a la deterioració de l’actual sistema sanitari públic català.

Aquesta situació ha comportat a la reducció de plantilles en milers de sanitaris i una rebaixa substancial dels pressupostos en matèria de salut.

Davant aquesta situació tan precària a Catalunya estem fent front a la pandèmia de la COVID19 en la qual ja han mort milers de persones, especialment gent gran i en les barriades obreres de les nostres ciutats , i mes de 100.000 contagiats en tot l’Estat espanyol. Des d’una posició creiem que algunes mesures preses pels governs de Catalunya i l’estat espanyol no han estat molt encertades.

S’han pres mesures molt necessàries de confinament i paralització del sistema productiu i mobilitat no essencial, aquestes mesures s’han pres molt tard, el que està provocant més morts i contagiats per no prendre aquestes mesures abans tan necessàries per a protegir a la població en general i als més vulnerables en particular.

Els barris obrers de l’àrea metropolitana són els mes castigats per aquesta pandèmia.

Valorem molt negativament l’actuació de la Unió Europea, ja que no està prenent les mesures necessàries de coordinació i ajudes econòmiques i socials que la ciutadania necessita.

Aquesta Unió Europea no és la que hem de defensar. Proposem una reflexió profunda en el futur immediat de si hem de plantar-nos i dir ben alt Europa sí, però no així. Fa falta un canvi radical del model d’una Europa federal, social i dels treballadors i capes populars i no dels mercaders.

Proposem:

  • L’enfortiment d ‘un veritable Servei Nacional de Salut, públic, universal, finançat amb impostos progressius, recursos suficients de personal i materials.
  • Un sistema transparent, amb rendiment de comptes i auditoria ciutadana.
  • Intervenció/socialització/ nacionalització dels serveis sanitaris, sociosanitaris i socials, retornant el caràcter públic a tots els serveis que s’han privatitzat.
  • Reorientació del sistema cap a l’atenció primària de salut dotant-la de capacitat assistencial, recursos suficients i un finançament del 25% del pressupost de salut.
  • Per una política europea sobre l’accés al medicament i dret a la salut, canviem la EMA la (Agència Europea de Medicaments). És absolutament necessari un canvi d’estratègia. L’efectivitat s’ha de mesurar a partir de resultats concrets com la supervivència i la qualitat de vida, i no segons els criteris de substitució.
  • Participació real i democràtica de la ciutadania i sectors polítics, sindicals i MMSS que participen en el sistema públic de salut.

El pròxim 7 d’abril participem en dia internacional contra la comercialització de la nostra salut sota el lema “la nostra salut no es ven”. Des d’EUIA pensem que la mobilització i la intervenció institucional decidida serà clau per a construir una societat més justa i més solidària.