Convocada per la Marea Pensionista arreu de l’estat, vol evidenciar que les polítiques del PP en aquesta matèria lesionen greument els drets de la ciutadania en general i de les dones en particular

EUiA donem suport a les mobilitzacions de la Marea Pensionista en favor d’un favor d’un sistema públic i digne de pensions, convocades aquest dissabte 17 de març a un centenar de ciutats d’arreu de l’estat. A Catalunya la manifestació, a la que també convoquen CCOO i UGT, sortirà de la Plaça Urquinaona a les 11 del matí.

La manifestació s’emmarca dins de les mobilitzacions que Marea Pensionista i la Coordinadora Estatal de Pensionistes i Jubilats han convocat en contra de les polítiques del PP en matèria de pensions, perjudicials pels drets de la ciutadania, com a resultat de la greu pèrdua de la capacitat adquisitiva de les pensions. Mentre, el bloc de PP i C’s veten a la Mesa del Congrés la tramitació d’una proposta de llei del grup de Unidos Podemos per actualitzar les pensions.

Aquest minvament econòmic de les pensions, amb increments només d’un 0,25% els últims cinc anys, afecta molt especialment a les dones. Un fet que la passada setmana es va posar de relleu entre les reivindicacions plantejades per la vaga feminista del 8M. En concret, les dones tenen una bretxa en matèria de pensions de 450€/mensuals, l’equivalent al 36%. Donada la irregularitat i precarietat de la seva vida laboral, així com la seva dedicació al treball reproductiu no remunerat  i que no cotitza a la Seguretat Social, les dones compten amb menor temps de cotització, baixos salaris i més buits de cotització. Per tot això, EUiA considerem greument discriminatòries des d’una perspectiva de gènere les reformes de 2011 i 2013, que incrementen l’edat de jubilació a 67 anys, així com el període de càlcul.

Per a EUiA el principal perill del sistema de pensions públiques del país té un nom: el PP. I per fer-hi front, cal revertir la precarització del mercat de treball i derogar les dues reformes laborals, perquè les cotitzacions d’avui són les pensions de demà. En aquest sentit, EUiA considerem que la millor manera de garantir les pensions és la creació d’ocupació digna i estable.

Cal recordar que estem assistint a un saqueig controlat del Fons de Reserva de Pensions, pensat per a ser usat entorn al 2023, i que en canvi ha estat objecte de retirades massives de fons. En concret, ha passat de tenir més de 66.000 milions d’euros al 2011 als actuals 8.000 milions, quan si no s’hagués utilitzat disposaria avui de més de 90.000 milions d’euros fins i tot sense noves aportacions, només basant-se en la seva rendibilitat.

És obvi que la creació de treball precari nou, amb sous baixíssims, no està generant un augment d’ingressos per a la Seguretat Social.

EUiA considerem que per posar-hi remei cal apostar, per una banda, per derogar les reformes laborals i les reformes de les pensions dutes a terme pel PP i pel PSOE i vincular les pensions a l’augment de l’IPC. I d’altra banda, que hi hagi un finançament mixt del sistema públic de pensions, amb càrrec a Pressupostos Generals de l’Estat, que es destini a la caixa de la Seguretat Social per assegurar-ne el finançament.