La formació reclama l’articulació d’una aliança sobiranista i d’esquerres per avançar cap a la república catalana per a la majoria social

La 8a Assemblea Nacional ha reescollit a Hèctor Sánchez i Mercedes Vidal com a co-coordinadors generals d’EUiA

Esquerra Unida i Alternativa (EUiA) ha celebrat la 8a Assemblea Nacional aquest dissabte 4 de febrer, al vestíbul de l’edifici històric de la Universitat de Barcelona. La militància de la organització, que enguany celebra el 25è aniversari de la seva formació, ha debatut sobre el context polític, la situació del país i com afrontar el nou cicle. L’assemblea ha tornat a escollir a Mercedes Vidal, ex regidora de Barcelona per Barcelona en Comú, i a Hèctor Sánchez, secretari general dels Comunistes de Catalunya, com a co-coordinadors generals de l’organització.

 

Vidal ha defensat que “s’ha de donar una resposta a la crisi social, energètica i de model econòmic a partir d’un nou projecte de país i de crear la República catalana per a la majoria social”. En aquest sentit, Sánchez ha emplaçat a “les esquerres sobiranistes a construir un front ampli per donar resposta a les necessitats del país, en clau social i nacional” de forma urgent.

 

Hèctor Sánchez, d’altra banda, ha llançat un missatge al conjunt de les esquerres sobiranistes catalanes per “aturar el 4t Cinturó i projectes com l’ampliació de l’aeroport”. Ha assegurat que, veient l’exemple vers la negociació dels pressupostos catalans, “és imprescindible la mobilització social i també cal una majoria d’esquerres i sobiranista al Parlament perquè l’alternativa és la sociovergència i el programa antisocial de la patronal, PSC i Junts”.

 

Aquesta aliança, segons ha explicat el co-coordinador d’EUiA, parteix de quatre àrees: la defensa de l’amnistia, la defensa de l’autodeterminació, la superació del règim del 78 i la defensa dels drets socials. Mercedes Vidal, al seu torn, ha afirmat que “és hora de portar a terme un nou model de país, que a més a més compartim amb la majoria social d’esquerres que ja existeix”. I ha concretat que cal fer-ho “guanyant drets laborals, transformant el model econòmic i protegint el territori”.

A l’Assemblea Nacional també hi han participat els càrrecs comunistes, Joan Josep Nuet i Adelina Escandell, així com persones representatives de diferents espais polítics, com Oriol Junqueras, president d’Esquerra Republicana, Dolors Sabater, portaveu Guanyem, o figures vinculades a l’espai del canvi, com Sumar o Més País, així com una àmplia representació dels moviments socials del país. Oriol Junqueras i Dolors Sabater, que han intervingut en l’acte de cloenda, han reclamat la construcció de grans aliances de les forces d’esquerres i sobiranistes.

 

Oriol Junqueras ha afirmat que, avui, davant els beneficis històrics d’algunes entitats financeres i de grans empreses mentre la majoria social s’empobreix, “les masses democràtiques tenen l’oportunitat i el deure de construir grans aliances per defensar els drets socials i polítics en tots els àmbits”. I no només en àmbit nacional, sinó que “també cal construir grans aliances en l’àmbit internacional”, segons Junqueras.

 

Dolors Sabater, al seu torn, ha afirmat que les aliances d’esquerres i sobiranistes són més necessàries que mai davant la “devastació social, la desesperança i el descontentament polític que alimenta el populisme i l’extrema dreta als barris i pobles de Catalunya”. En aquest sentit, ha reivindicat l’exemple de “l’impuls i el canvi polític” que representen els governs encapçalats per aliances d’esquerres a municipis com Badalona, Cerdanyola o Ripollet.