Esquerra Unida i Alternativa se suma a la mobilització estatal convocada per la Marea Blanca

Esquerra Unida i Alternativa s’ha sumat aquest dijous a la mobilització estatal en defensa d’un sistema públic de salut sense llistes d’espera convocada per la Marea Blanca. La responsable de Salut d’EUiA, Lola Castro, ha participat en les concentracions convocades als centres de salut catalans per reclamar “un sistema públic de salut universal, equitatiu, solidari, de qualitat, sense llistes d’espera ni privatitzacions”.

“Catalunya és la comunitat autònoma on més retallades ha patit la despesa social entre 2009 i 2015”, assenyala Lola Castro, que alerta que “mentre retallen la sanitat pública deriven malalts a empreses privades pagades amb els diners públics”.

A Catalunya gairebé 160.000 persones esperen una intervenció quirúrgica, i les més urgents es poden demorar fins a tres mesos. Més de 6.000 persones fa més d’un any que esperen. El temps d’espera està en 87 dies i per a que et visiti el teu metge de família pots esperar fins a tres setmanes, mentre que 126.000 persones es troben en llista d’espera per a visita de l’especialista. “Aquestes dades són les pitjors de tot l’estat”, afirma.

La responsable de Salut d’EUiA subratlla que el primer govern d’Artur Mas “va reduir en més de 1500 milions d’euros el pressupost sanitari, passant de 9.875 milions el 2010 a tocar fons el 2014 amb 8.290 milions d’euros”. També recorda que “l’any 2011 el Departament de Salut va tancar quiròfans per les tardes, 53 punts d’atenció continuada i d’urgències, llits hospitalàries, horaris als centres d’atenció primària”. “Va eliminar les cobertures de les baixes, jubilacions, i va retallar salaris i drets al personal dels centres de salut”, explica

Al mateix temps que es duien a terme aquestes polítiques, afegeix, “teníem constància del major escàndol de corrupció vinculat a la sanitat catalana, el cas Innova, un entramat de contractes i pagaments il·legals fets des de l’Ajuntament de Reus a alts càrrecs com Carles Manté, director del CatSalut entre 2004 i 2006, i Josep Prats, president de l’Institut Català de la Salut”.

“Per això ens mobilitzem avui totes les plataformes i col·lectius de l’estat, perquè la llista d’espera genera dolor i patiment innecessaris a les persones”, afirma Lola Castro. “Exigim més recursos per a l’atenció primària de salut i establir garanties i terminis per a la llista d’espera, sense que es derivin malalts als centres privats”, conclou.