El diputat d’En Comú Podem pregunta si les arques públiques han costejat l’operació d’exhumació i d’inhumació de José Sanjurjo

El diputat d’En Comú Podem Fèlix Alonso ha demanat explicacions al Govern del PP sobre l’enterrament amb honors a Melilla del general colpista José Sanjurjo Sacanell, que va participar en dos cops d’estat contra el govern de la Segona República. Tal com han reconegut fons de l’Exèrcit de Terra a diversos mitjans de comunicació, denuncia Alonso, el ministeri de Defensa ha enterrat Sanjurjo amb honors i en secret en un cementiri militar.

El primer dels cops d’estat en què va participar Sanjurjo va ser el cop d’estat frustrat del 10 d’agost de 1932, que precisament es va conèixer com la “sanjurjada”. El segon, l’aixecament militar del 18 de juliol del 1936 que va originar la Guerra Civil i va suposar 40 anys “d’una dictadura sanguinària, criminal i que va abocar aquest país a patir una època de dolor injustícia i tragèdia”, assenyala Alonso en les preguntes escrites dirigides al Govern.

Les restes del militar van ser traslladades a Melilla per la seva inhumació el passat 23 de març al Panteón de los Héroes de Regulares del cementiri de la localitat. Davant d’això, el diputat de la confluència reclama al Govern que confirmi aquests fets i si, com han publicat diversos mitjans, l’actual Comandant General de Melilla, Fernando Gutiérrez Díaz de Otazu, va assistir-hi acompanyat d’una petita comissió.

“El Comandant General de Melilla va demanar autorització al Govern per assistir a l’homenatge del general colpista? En cas de resposta negativa, té intenció el Govern d’expedientar-lo o sancionar-lo?”, requereix Alonso. Així mateix, pregunta si l’erari públic ha costejat l’operació d’exhumació i d’inhumació de les restes de Sanjurjo i si considera que la participació de l’Exèrcit en homenatges a militars colpistes contribueix a que la ciutadania “deixi de percebre aquesta institució com una continuïtat de la dictadura franquista i passi a percebre-la com una institució democràtica”.