El diputat d’En Comú Podem per Tarragona subratlla els perills d’allargar la vida de les centrals nuclears i defensa transitar cap a un nou model basat en les energies renovables

El diputat d’En Comú Podem per Tarragona, Fèlix Alonso, ha instat el Govern de l’Estat a no renovar la llicència d’explotació de la central nuclear de Vandellós II, atès que la l’Associació Nuclear Ascó – Vandellòs II (ANAV) ha remès al Ministeri d’Energia, Turisme i Agenda Digital la documentació necessària per a fer-ho. En unes preguntes escrites dirigides a l’Executiu, Alonso subratlla els perills d’allargar la vida de les centrals nuclears més enllà dels 40 anys i reclama transitar cap a un nou model basat en les energies renovables i l’eficiència energètica.

El diputat posa de manifest que els darrers anys s’ha produït al marc europeu “una notable aposta per les energies renovables i per la progressiva eliminació de l’energia nuclear, des de l’abandonament oficial de la generació nuclear per part d’Alemanya al referèndum suís que ha propiciat l’adéu nuclear. A més, recorda que les centrals nuclears a Espanya es van dissenyar per tenir una vida útil d’entre 30 i 40 anys, la qual cosa implica que allargar aquest període, com planteja el Projecte de Guia de Seguretat del Consell de Seguretat Nuclear, augmenti els riscos per la seguretat i el medi ambient.

Davant d’això, Fèlix Alonso reclama al govern que confirmi si efectivament ha rebut aquesta documentació de Vandellós II i si considera “procedent” que es respecti el tancament de la central previst per al 2020. Així mateix, reclama a l’Executiu que expliqui si està d’acord en què “no existeixen raons econòmiques ni energètiques que justifiquin l’ampliació del permís d’explotació de les centrals nuclears” i si aposta per transitar cap a un nou model basat en les energies renovables.

Imatge: Central nuclear de Vandellós II, Tarragona. Foro Nuclear.