El coordinador federal d’Izquierda Unida intervé en l’Assemblea per un Nou Model Organitzatiu i Estatuts que se celebra a Madrid, i assegura que “ara el nostre projecte és més un moviment polític i social, amb més radicalitat democràtica, més horitzontal en la presa de decisions i molt més actiu”

El coordinador federal d’Izquierda Unida, Alberto Garzón, ha defensat avui els canvis en el model organitzatiu d’aquesta formació i també en els seus Estatuts que es ratifiquen avui en assemblea i ha valorat que la seva direcció impulsa aquesta modernització perquè “les maneres organitzatives han d’anar parelles amb els temps” i, a més, aquesta és la millor manera de “seguir sumant gent al nostre projecte”.

IU celebra avui a la seu federal a Madrid la seva Assemblea per un Nou Model Organitzatiu i Estatuts. En aquesta reunió prop de 250 delegats i delegades de tot l’Estat posen el punt i final a més de quatre mesos de treball per millorar els textos proposats i elaborar esmenes que situïn encara més a aquesta formació entre les més avançades en matèria d’organització, participació i democràcia internes del nostre país.

La setmana passada els afiliats i afiliades que ho van voler van poder votar el text de la ponència i les esmenes, tant per Internet com de forma presencial. El 81,61% dels que van participar finalment en aquest procés -en concret 3.841 afiliats/des, fet que suposa el 19% del cens- van donar suport al text central presentat.

Els canvis que s’adopten situen a Izquierda Unida com una “formació radicalment democràtica, cent per cent feminista, amb una clara vocació de majoria i preparada per a la confluència i per a la trobada amb altres”, segons s’afirma al document.

Garzón ha insistit en aquestes idees tant en declaracions als mitjans com davant els delegats/des en el Plenari de la trobada, on ha afirmat que “estem complint els acords de l’Assemblea Federal de 2016. Ara el nostre projecte és més un moviment polític i social, amb més radicalitat democràtica, més horitzontal en la presa de decisions i molt més actiu”.

El coordinador federal d’IU ha indicat també que encaixar tot això per aconseguir “incorporar totes les propostes polítiques” és una cosa que “porta el seu temps i els seus ritmes” i requereix d’un “procés d’adaptació”, pel que ha demanat “calma i paciència” fins aconseguir-ho.

Ha constatat que IU està composta per un “col·lectiu molt complex i molt ampli”, el que requereix de tota l’atenció i la major unitat possible d’acció amb vista a assolir l’objectiu de “seguir sumant” més gent que s’incorpori al projecte polític.

“Hi ha debats oberts -apunta- que són profundament legítims i necessaris. Però els millors mecanismes de debat i decisió són aquells més participats per la gent i per la base social”.

Alberto Garzón creu que avui dia “hi ha més treballs precaris amb horaris incerts que impedeixen a la gent comprometre’s en la militància i l’organització amb el mateix ritme i de la mateixa manera que ho feien en els anys 80 i 90”, de manera que cal buscar noves formes de participació activa “i aquesta Assemblea va en aquesta direcció”.

Ha puntualitzat també que “no estem parlant de qüestions merament burocràtiques, sinó d’aquelles que ens connecten amb la societat”, pel que ha indicat en un to molt col·loquial que “adaptem i engreixarem l’instrument, però l’important segueixen sent els objectius polítics que volem aconseguir”.

Garzón ha traslladat el seu optimisme davant el futur polític als delegats i les delegades assistents i ha assegurat que “estem en el bon camí, encara que queden moltes coses per fer”.

En aquest sentit, ha recordat que “fa temps vam aprovar emprendre i donar suport a un procés constituent i realitzar una oposició d’esquerres”, i en aquest camí, abans amb el Govern del PP i ara amb el de Pedro Sánchez, “els fets ens donen la raó”, tot i que ha assenyalat que seria millor per al conjunt de la ciutadania que no s’estiguessin complint algunes de les coses sobre les quals s’ha advertit.

A partir d’aquesta Assemblea, IU aprofundeix en qüestions com l’obligatorietat que totes les decisions es prenguin per sufragi universal, l’articulació de revocatoris per als càrrecs públics o l’existència de primàries obligatòries realitzades a través de sistemes proporcionals.

Arriba l’hora també d’aplicar noves formes de participació, més flexibles en la seva acció diària i adaptades al conflicte, per ampliar així el seu radi d’actuació i l’efectivitat que demanden les famílies treballadores i les classes populars que segueixen aclaparades pels greus efectes de la crisi.

A més, s’avança cap a la consolidació d’una esquerra cent per cent feminista i compatible amb la vida. Els textos acordats inclouen mesures com la limitació en els temps d’intervenció per igualar la participació de dones i homes, així com la garantia que sempre hi hagi espais de cures en les reunions per facilitar el treball polític de les dones. IU reforça el seu compromís amb la igualtat amb mesures molt precises com que tant en les activitats internes com en aquells actes als quals es convidi a membres de l’organització no es confirmarà la participació si l’esdeveniment no és paritari.