El coordinador federal d’IU reafirma a la Coordinadora Federal que “donem suport a la moció de censura no només per canviar el Govern de Rajoy, sinó per canviar les polítiques”

El coordinador federal d’Izquierda Unida, Alberto Garzón, ha “exigit” avui a Pedro Sánchez i al seu Govern que “porti els Pressupostos al Congrés” i que busqui de forma decidida els suports necessaris perquè s’aprovin, atès que “hi ha majories suficients en el Parlament per construir una política econòmica alternativa “a la de la dreta. I si no ho fa, es tancaria el cercle sobre un altre fet que ha denunciat amb claredat: “el PSOE prefereix prorrogar els pressupostos generals del PP abans d’aprovar-ne uns altres”, és a dir, que puguin tirar endavant els comptes públics pactats fa tot just un mes amb el grup d’Unidos Podemos després de llargues setmanes de negociació.

El màxim responsable d’IU va centrar en aquest tema l’anàlisi de conjuntura política que va exposar al començament de la reunió de la Coordinadora Federal de la formació, màxim òrgan executiu de direcció, i que haurà de ser votat al llarg del dia. A més, va incloure també una valoració sobre la “greu situació de crisi del poder judicial i d’altres institucions claus de l’Estat”, com la Casa Reial, que justifiquen que es mantingui el que sempre ha qualificat com “crisi de règim i de deslegitimació de les institucions per a les famílies treballadores i les classes populars d’aquest país”.

“Exigim i treballarem perquè el PSOE presenti l’acord sobre els Pressupostos pactat amb el nostre grup, comprometent-se a portar al Congrés el més aviat possible el projecte de llei de PGE i convocant eleccions anticipades en cas que fracassés la seva tramitació”, recull textualment el text de l’anàlisi presentat als i les membres de la Coordinadora Federal.

Garzón va assenyalar que des d’Izquierda Unida “donem suport a la moció de censura no només per canviar el Govern de Rajoy, sinó per canviar les polítiques” que la dreta portava anys imposant. Per aquest motiu reconegués que “estem en un moment d’incertesa sorprenent”, ja que “el Govern arriba a acords amb nosaltres amb mesures importants, un primer pas per revertir tot el que ha passat abans, i ara el PSOE fa menys esforç que nosaltres per aconseguir més suports “i no haver de prorrogar els Pressupostos del PP de fa dos anys”.

Per això va mostrar també la seva “estranyesa” que “Pedro Sánchez tot just fa res perquè totes aquestes mesures cristal·litzin al Congrés”, de nou en referència al contingut dels pressupostos generals de l’Estat per a 2019, en una situació que “en absolut hem buscat nosaltres”.

Alberto Garzón va denunciar també en la seva intervenció que el poder judicial ha demostrat que “actua com un actor polític més en aquest país”, com ha demostrat “no només en el tema de Catalunya, també amb la seva negativa forma d’actuar en el conflicte del pagament d’impostos de les hipoteques”.

Per al coordinador federal d’IU, la societat pren cada vegada més una “clara consciència que aquest poder judicial és un poder de part”. Ha tingut una “interpretació reaccionària” sobre Catalunya, fins i tot en contra de les valoracions manifestades per organismes jurídics internacionals i per prestigiosos professionals al nostre país, i ho ha “traslladat també als temes socials”.

Així, ha advertit sobre el “cop de mà” donat pel Tribunal Suprem en la crisi de les hipoteques “només perquè el sistema financer no hagués d’assumir els prop de 4.000 milions d’euros que hi hagués hagut de tornar” als que havien contractat hipoteques els últims anys. En qüestions com aquesta apareix el “biaix reaccionari de la majoria de jutges de les més altes instàncies judicials” del nostre país.

Garzón va fer també diferents al·lusions a la monarquia i als seus principals integrants reals. Va advertir sobre la impossibilitat d’exigir a nivell polític explicacions sobre els presumptes delictes econòmics comesos per Joan Carles de Borbó en la seva etapa com a cap de l’Estat.

De la mateixa manera, ha lamentat com “no només la Constitució blinda la monarquia perquè puguin operar amb impunitat, sinó que a més compta amb el suport de PP, Ciudadanos i PSOE, que s’alien per impedir no només que se la pugui investigar, sinó simplement debatre sobre la possibilitat que s’investigui”.