El coordinador federal d’IU diu que amb aquesta actuació busca “curtcircuitar la deriva autoritària que pretén blindar la Monarquia i fer-la impune dels seus crims” i que la campanya té a veure més “amb el model d’Estat i amb la possibilitat que els representants electes puguin debatre sobre qualsevol cosa” sense l’amenaça que es judicialitzi

El coordinador federal d’Izquierda Unida, Alberto Garzón, ha presentat avui en el marc de la seva visita de treball a Les Palmes de Gran Canària la campanya #RepruebaLaCorona que es va a desenvolupar tant a la Xarxa com a nivell pràctic en els més d’un miler de municipis de tot l’Estat on té presència IU.
“Més del 1.000 municipis veuran com vam registrar mocions de reprovació a la Monarquia”, ha explicat Garzón en declaracions als mitjans abans d’intervenir en un acte públic a Las Palmas sobre ‘eradicació de la pobresa’. Amb aquesta actuació IU busca “curtcircuitar la deriva autoritària que pretén blindar la Monarquia i fer-la impune dels seus crims”, ha detallat.

Izquierda Unida emmarca aquesta campanya també com a resposta davant el recurs que el Govern de Pedro Sánchez presentarà al Tribunal Constitucional contra la reprovació a Felip de Borbó aprovada aquesta setmana pel Parlament català. Garzón el titlla com una decisió “clarament antidemocràtica, que vulnera la llibertat d’expressió” i, a més, sense fonament ja que “no té ni tan sols l’empara del Consell d’Estat”.

Va reconèixer també no entendre aquest “greu error” de Sánchez perquè, en última instància, el que passa és que el Govern tracta de protegir un sistema monàrquic “històricament corrupte” i que, al mateix temps, és la “institució més blindada del nostre ordenament jurídic”.

No obstant això, Alberto Garzón va deixar clar que aquesta actuació que avui comença IU no és una qüestió “vinculada únicament a l’espai català”, sinó que té a veure més “amb el model d’Estat i amb la possibilitat que els representants electes puguin debatre sobre qualsevol cosa “sense l’amenaça que es judicialitzi.

El text de les mocions que coordinarà IU a les corporacions locals de tot l’Estat inclourà també exigir la celebració d’un referèndum perquè la ciutadania s’expressi amb claredat sobre si vol la República o la Monarquia com a forma d’organització de l’Estat.

De la mateixa manera, en tots aquests ajuntaments es proposarà “obrir una comissió d’investigació sobre els possibles delictes de la Monarquia a partir de l’any 2014”, data a partir de la qual “el ciutadà Joan Carles de Borbó ja no és inviolable”, després de deixar la direcció de l’Estat i passar a ocupar el lloc de rei emèrit.

IU ha aclarit també avui en la seva articulació de la campanya a la xarxa que exigirà al Govern que faci efectiva la derogació del delicte d’injúries a la Corona i que “s’investiguin les presumptes estafes fiscals de Joan Carles de Borbó”.
Al setembre, per primera vegada, i dimarts passat, en segona ocasió, PSOE, PP i Ciutadans van unir els seus vots a la Mesa del Congrés per tombar la proposta impulsada per IU en el si del seu grup confederal per debatre al Ple la creació d’una comissió d’investigació sobre les presumptes irregularitats econòmiques comeses per Joan Carles de Borbó. Aquestes havien estat revelades per la seva amiga íntima i empresària comissionista Corinna zu Sayn-Wittgenstein en unes gravacions durant una conversa amb l’ex comissari de policia pres, José Manuel Villarejo.