El coordinador federal d’IU exposa a la Coordinadora de la formació que “s’està començant a reprendre un camí pressupostari positiu i una reversió de les mesures imposades anteriorment”, però troba a faltar per part del PSOE propostes concretes per “acabar amb la ‘Llei Mordassa’, amb les reformes laborals anteriors, contra les pujades de la llum o per a regular amb èxit el preu dels lloguers de l’habitatge
El coordinador federal d’Izquierda Unida, Alberto Garzón, ha qualificat avui com “gust agredolç” la sensació que s’ha produït en aquesta formació el contingut que es coneix fins ara del projecte de Pressupostos Generals de l’Estat (PGE) per 2019, que demà porta el Govern del PSOE al Congrés. Garzón ha exposat que, tot i que s’han recollit bona part de les propostes més positives incloses a través de la negociació amb el Grup Confederal de Units Podem, “el Govern socialista ha desaprofitat l’oportunitat de ser valent i estar a l’altura del moment històric que vivim “.

El màxim responsable d’IU va començar amb aquest diagnòstic seva intervenció en la Coordinadora Federal (màxim òrgan executiu de direcció), davant els / les membres va defensar el seu informe ‘L’esquerra per a un país que lluita. Estratègia IU 19/20 ‘, que serà objecte de debat al llarg del dia.
En la seva opinió, “s’està començant a reprendre un camí pressupostària positiva i una reversió de les mesures imposades anteriorment per la dreta”. Va detallar que en l’esbós dels comptes públics per a aquest any es veu un “canvi de signe en el tractament de la política fiscal”, amb altres mesures ja acordades tan positives com “la pujada de l’SMI d’un 20%, les millores per als aturats majors de 52 anys o en les propostes sobre habitatge “.

No obstant això, va clarament a faltar propostes concretes per “acabar amb la ‘Llei Mordassa’, amb les reformes laborals anteriors, amb les pujades de la llum o per a regular amb èxit el preu dels lloguers de l’habitatge”.

Va sentenciar que, des d’Izquierda Unida, “ens hagués agradat una major claredat del Govern cap als seus compromisos adquirits amb nosaltres” en les negociacions mantingudes durant setmanes a finals del passat any.

Sobre qüestions concretes dels PGE ha indicat que en la plasmació final d’un objectiu de dèficit de l’1,3% i no del 1,8% van tenir molt a veure les “maniobres orquestrades pel PP al Senat”, tot i que ha exposat que “era el moment per haver presentat com a mínim aquest 1,8% “i ho va argumentar en què països propers com França o Itàlia” sí que han aconseguit renegociar els seus objectius amb la Unió Europea, i Espanya hauria pogut també intentar un major marge per ampliar els Pressupostos ” .

Alberto Garzón va exemplificar el que suposa deixar de disposar de prop de 6.000 milions d’euros en els comptes públics. Ho va fer amb el cas de la multinacional de l’alumini Alcoa, que té previst tancar les seves dues plantes a la Corunya i Avilés, amb la conseqüent pèrdua de milers de llocs de treball directes i indirectes.

“Alcoa -va dir- simbolitza la greu manca d’elements estratègics per poder actuar i el PSOE no ha volgut intentar solucionar-se de manera efectiva fins al moment”. Ha retret que tot i que a la Constitució hi ha articles com el 128, la ministra d’Indústria prefereixi sortir dient senzillament que ‘aquest no és un país comunista’ “.