La patronal del metall al sud-oest alemany i el sindicat IG Metall han arribat a un acord sobre el nou conveni col·lectiu de les indústries metal·lúrgica i elèctrica. El pacte preveu una pujada salarial del 4,3% a partir del pròxim abril i la possibilitat de reduir temporalment la jornada laboral a 28 hores setmanals per cura de fills o altres familiars ancians o malalts.

L’acord, que es va tancar després de 13 hores ininterrompudes de negociació, afecta gairebé un milió de treballadors del sud-oest d’Alemanya, on es concentren les principals empreses del sector. Tant patronal com a sindicat han recomanat que es faci extensiu a tota la indústria, que dóna feina a gairebé 4 milions de persones i que la setmana passada va viure una onada de vagues de 24 hores inèdita al país des de mitjans dels anys 80 del segle XX .

L’acord inclou un augment salarial de 4,3% a partir d’abril de 2018, un pagament addicional de 100 euros al mes entre febrer i març, i a això se sumarà el 2019 una quantitat fixa de 400 euros a l’any, a més d’un pagament addicional equivalent al 27,5% de la paga de vacances.

Pel que fa a la jornada laboral, a partir de l’any que ve tots els empleats a temps complet tindran dret a una reducció de la seva setmana laboral a 28 hores per poder cuidar els seus fills o familiars ancians o malalts. Aquesta reducció es pot aplicar durant un màxim de dos anys.

A més, els empleats amb obligacions familiars -o amb càrregues professionals com el treball per torns- podran transformar el pagament suplementari de 400 euros en dies lliures.

Com a contrapartida, els empresaris podran negociar la flexibilitat necessària per cobrir la producció en períodes amb més demanda.

IG Metall reclamava un augment salarial del 6% per als 3,9 milions de treballadors del sector i la possibilitat de reduir durant dos anys la jornada setmanal a 28 hores amb una compensació en el sou. La patronal considerava excessives aquestes peticions, el que ha provocat sis rondes de negociacions i una setmana de vagues de 24 hores, que ha resultat clau per a l’acord final, en una nova demostració de que només des del binomi mobilització-negociació s’obtenen resultats tangibles en la lluita contra la precarietat laboral i vital neoliberal.

El responsable regional d’IG-Metall, Roman Zitzelsberger, ha assegurat que el seu sindicat ha aconseguit resultats en tots els punts que s’havia marcat com a essencials.